Samo SNS i SVM predali izveštaj o finansiranju

Rok za dostavljanje završnog računa, sa tačnim imenima i iznosima partijskih donatora, ističe 15. aprila.

U Agenciji kažu da će, posle isteka ovog roka, protiv neažurnih pokrenuti odgovarajuće postupke, pišu "Večernje novosti".

"Prošle godine čak polovina registrovanih stranaka nije dostavila obavezne izveštaje. Protiv trinaest smo na kraju pokrenuli i prekršajne postupke. Među njima nije bilo parlamentarnih stranaka, tako da očekujem da one i ove godine budu revnosne", kaže Aleksandra Kostić, portparolka Agencije.

SNS je i jedina stranka koja je svoj finansijski izveštaj "okačila" i na sajt.

Oni su tokom prošle godine od članarina prikupili skoro 900.000 dinara, od premija, subvencija, dotacija prihodovali su oko 710 miliona dinara, a od donatora - nula.

U SNS za ”Novosti” kažu da nije bilo potrebe da prikupljaju priloge od građana i firmi jer je novac koji im kao parlamentarnoj stranci sleduje iz budžeta sasvim dovoljan za redovno funkcionisanje.

Za razliku od njih, donatori najveće opozicione partije, DS, bili su prilično izdašni tokom 2012, pa su na stranački račun uplatili oko 150 miliona dinara. Demokrate su prošle godine imale oko 1.200 novčanih priloga, koji su iznosili od 30.000 do 7,5 miliona dinara.

Na njihovom sajtu objavljen je tačan spisak donatora i iznos priloga, a među njima su i stranački funkcioneri poput Dragoljuba Mićunovića, Nade Kolundžije i Danila Bašića, koji su godišnje donirali od 50.000 do 234.000 dinara. Demokrate su prošle godine pomogle i razne firme, među kojima je i STR Buregdžinica iz Kikinde, koja je na račun DS uplatila pet miliona dinara.

"Završni račun za 2012. je gotov, ali trenutno čekamo mišljenje revizora. U svakom slučaju, predaćemo ga na vreme, a ono što je najvažnije, donacije fizičkih i pravnih lica redovno, kako pristižu, objavljujemo na sajtu", kaže Aleksandra Jerkov, portparolka DS.

Elvira Kovač, poslanik SVM, rekla je da su oni prošlu godinu završili u plusu, a da su na ime donacija prikupili samo oko milion dinara.

Aleksandar Cvetković, direktor SPO, kaže da ova stranka nije ni u blokadi ni pred stečajem i da će u roku, čim dobiju mišljenje revizora, predati izveštaj.

I direktor DSS Dejan Mihajlov objašnjava da se njihov završni račun privodi kraju i da će donatori i donacije biti transparentni.

Portparol LDP Mladen Bašić tvrdi za ”Novosti” da ova stranka nije imala donacije za redovno finansiranje, već samo za izbornu kampanju, kada su prikupili oko 21 milion dinara. Pojedinačne uplate iznosile su od 3.000 do četiri miliona dinara, a od stranačkih funkcionera najviše su se istakli Zoran Ostojić i Dejan Ranđić, sa po 700.000 dinara priloga.

(Izvor: Večernje novosti)

Pogledajte još