Profesor iz Kragujevca kandidat za Nobelovu nagradu za mir (VIDEO)

U izjavi Tanjugu profesor Lovrić je rekao da je nominovan zbog izrade " Međunarodne enciklopedije statističkih nauka" .

"Za Nobelovu nagradu za mir predložili su me rektor jednog univerziteta iz SAD, nekoliko senatora iz Mičigena, rektor univerziteta u Hajderabadu u Indiji, dvojica dekana iz socijalnih nauka, takođe iz Indije", rekao je Lovrić.

Objašnjavajući da se Nobelova nagrada za mir dodeljuje prvenstveno za doprinos povezivanju i bratstvu naroda sveta, Lovrić je naveo "da je sjedinio 620 najpoznatija autora iz 105 zemalja na jedisntvenom projektu i izradi Međunarodne enciklopedije statističkih nauka".

Prema njegovim rečima, "enciklopedija u stvari širi bratstvo među narodima čitavog sveta, bez obzira na njihovu veru, naciju, kulturu i ekonomski status. Uključeni su narodi sa svih šest kontinenata, a na projektu je radilo i nekoliko Nobelovca".

Lovrić, kao profesor Univerziteta u Beogradu, predavao je svojevremeno u Australiji, odakle je došao da statistiku predaje na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu.

Lovrić je, i pre dve godine, kandidovan za Nobelovu nagradu za mir, kada je predložen od strane predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i šest ministarstava Republike Srbije, predsednika predsedništva BiH i jednog rektora iz Srbije i univerzitetskog profesora iz Španije.

(Izvor: 24sata.rs )

Pogledajte još