Njujork Tajms o Balkanu koji obećava

Amerikanac Tim Nevil promovisao je Crnu Goru, Kosovo i Albaniju u listu “Njujork tajms“ tako što je u tekstu "Balkan obećava: Pešačenje iza granica" opisao iskustvo devetočlane grupe Amerikanaca koja je planinarila na Prokletijama, prenose podgoričke Vijesti.

Prema Nevilovim rečima, organizator puta, Piter Grab, vlasnik kompanije iz Ajdaha koja nudi avanturistička putovanja širom sveta “ROW Adnentures”, dugo je bio fasciniran ovim “manje razvijenim” delom Balkana.

On je pre oko godinu otkrio nov način da ga istraži, i to pešačenjem ali mu je bilo potrebno nekoliko putnika, spremnih da budu “zamorčad” pre nego li ovu turu ponudi turistima. Grupu su, osim Nevila i Graba, činili sedmorica Teksašana, koji su planinarili oko 35 milja stazom “Vrhovi Balkana”.

"Uprkos lutanju po tako teškom mestu, staza me je upoznala sa retkim dijelom Evrope. Cela nova Evropa, graciozna i divlja predstavla je sebe i da bih je iskusio potrebno je bilo samo da “zapertlam” čizme", prenosi Nevil.

"Transnacionalna staza "Vrhovi Balkana" vodi kroz jedan od najudaljenijih i najdivljijih planinskih regiona zapadnog Balkana. Ova označena staza, duga 192 kilometra, krivuda kroz udaljene i netaknute planinske predele Albanije, Kosova i Crne Gore", piše Nevil.

Nevil čitaocima objašnjava da je cilj Staze podsticanje turizma i timski rad među susedima koji su u istoriji bili "svadljivi".

"Ona bukvalno povezuje muslimanske, katolike i pravoslavne enklave, kao i Slovene i brojna albanska plemena u tri susedna nacionalna parka, od kojih svaki pokazuje neprocenjivu lepotu pograničnog regiona", ističe Nevil.

On ističe da je poslednjih godina, nekada napet pogranični region koji odvaja Albaniju, Crnu Goru i Kosovo, postalo “ona vrsta mesta koje želite da posetite”, kao i da je turizam u usponu.

Nevil prenosi savet koji je dobio od tridesettrogodišnjeg Albanca, koji je turistički radnik:

"Ako želite luksuz, izvinite ali idite u Pariz ili Njujork. Ovde ste došli da vidite prave stvari. Pastire. Staricu koja bere nar. Idite u sela i oni će vas pozvati u svoju kuću, radosni što su vas upoznali".

Autor detaljno opisuje sve oblasti koje su posetili. Tako, na primer, za dolinu Ropojane, koja se nalazi u Crnoj Gori, piše da je "bajkovit predeo lepršavih borova i nepristupačnih grebena", a da, od svih pejzaža koje je video u regionu, nijedan nije bio lep kao ovaj. Osim Crne Gore, autor u tekstu piše i o istoriji i lepotama Albanije.

On daje niz saveta za sve one koji odluče da dođu u pomenute balkanske zemlju. Objašnjava da sletanje u Podgoricu omogućava odmor duž Skadarskog jezera, pre i nakon puta, kao i da angažovanje vodiča nije obavezno, ali jeste preporučljivo jer “iako su staze uglavnom obeležene i dalje mogu da zbune”, dok meštani slabo znaju engleski jezik.

Nevil naglašava da kompanija”ROW Adventures” nudi osmodnevno putovanje u Crnu Goru i Albaniju u junu i septembru, u kome će putnici moći da kombinuju vožnju kajakom na Skadarskom jezeru, vožnju vozom i planinarenje Thethom i Valbonom - dvema najspektakularnijim oblastima u albanskim planinama.

(Izvor: B92)

Pogledajte još