Eštonova razmatra novu rundu pregovora

Prema izvoru Tanjuga, obe strane treba do početka sledeće sedmice da obeveste Ketrin Ešton da li pristaju na dogovor.

"Ona očekuje da joj se učesnici u dijalogu jave nakon konsultacija u svojim prestonicama, ali za sada ne nemerava da sazove formalan sastanak u Briselu", rekla je Kocijančičeva na konferenciji za novinare u Briselu.

"Elementi rešenja su tu, a šta će biti dalje videćemo nakon konsultacija", dodala je ona.

Maja Kocijančić rekla je Tanjugu da su u ovom trenutku konkretni predlozi rešenja na stolu i da su se sada "i jedna i druga strana" vratile u svoje prestonice da se konsultuju vezano za te poredloge podeshcajući da je 16. aprila pocetak nedelje kada treba finalizirati izveštaj o napretku u dijalogu.

Kocijančić nije, medjutim, konkretno odgovorila na pitanje da li će možda još jedan, barem i neformalan, sastanak biti održan pre 16. aprila, ali je ponovila da je Ešton rekla da ne planira još jednu pregovaračku rundu.

Portparolka visoke predstavnice je kazala i da će Beograd i Priština u narednim danima biti u kontaktu sa Eštonovom i da će joj preneti svoje odluke.

"Ne mogu da spekulišem šta će se tačno dogoditi, ali jasno je da Eštonova mora da napravi izvštaj ovog meseca. Mi bismo želili da do dogovora dodje, uradili smo sve što je moguće da bi do njega došlo, sada je vreme da odluke budu donete i na jednoj i na drugoj strani, ali mislim da smo dosta jasno rekli šta možemo i šta moramo da uradimo", rekla je Kocijančić.

Portparolka visoke predstavnice izbegla je da pojasni saopštenje koje je Eštonova izdala kasno sinoć, nakon dvanaestočasovne runde dijaloga između predstavnika Beograda i Prištine, koja je završena bez postignutog dogovora.

Eštonova je sinoć konstatovala da je jaz između dve strane "vrlo uzak, ali veoma dubok", kao i da je sinoćna runda bila "poslednji formalan sastanak" pod njenim posredništvom.

Eštonova je u saopštenju rekla da očekuje da je učesnici u dijalogu nakon konsultacija "obaveste šta su odlučili". Beograd i Priština trebalo bi do početka naredne sedmice da obaveste visoku predstavnicu EU Ketrin Ešton da li pristaju na dogovor, nakon čega će ona sastaviti izveštaj o napretku u dijalogu presudan za odluku o dodeljivanju Srbiji datuma za početak pregovora, rekao je Tanjugu evropski diplomata koji je želeo da ostane anoniman.

Prema tom izvoru, Eštonova, koja ove nedelje boravi u Turskoj a potom u Kazahstanu, trebalo bi potom da počne da priprema izveštaj za ministartski sastanak 22. aprila. "Ulog je veliki, mislimo da je dogovor još moguće postići", rekao je izvor Tanjuga.

(Izvor: B92, Tanjug)

Pogledajte još