Odbornici sa severa Kosova pozdravili odlučnost državnog vrha u Briselu

"Ova odlučnost je kod građana i rukovodstva na severu Kosova prihvaćena i pozdravljena kao neprihvatanje daljih ucena, ponižavanja i uslovljavanja od strane jednog dela medjunarodne zajednice", navodi se u zaključcima koji su usvojeni na kraju sednice.

Odbornici sa severa Kosova smatraju da je upravo sada trenutak da Ustavni sud Srbije bez odlaganja donese odluku o ustavnosti do sada postignutih briselskih sporazuma i uredbi Vlade Srbije donetih za njihovu primenu.

Odbornici su podsetili da je Rezolucija 1244 SBUN na snazi i da je jedini legalni akt, zahtevajući zamenu Euleksa sa UNMIK-om i povratak pregovračkog procesa u nadležnost Saveta bezbednosti UN-a.

Odbornici sa severa Kosova smatraju preko potrebnim da se u srpske sredine na Kosovu vrati ruski kontingent u sastavu Kfora ,koji bi za srpski narod bio garant mira, a u skladu sa Rezolucijom 1244 SBUN.

Odbornici su izrazili očekivanje da će se medjunarodne snage bezbednosti uzdržati od jednostranih poteza i blagovremeno sprečiti svaki pokušaj tzv. prištinskih vlasti da nasilnim akcijama ugroze mir i bezbednost na Kosovu.

U zaključcima koje je pročitala predsednica Skupštine opštine Kosovska Mitrovica Ksenija Božović navodi se i da se predstavnici četiri opštine zalažu za otvorenu i konstruktivnu saradnju sa predstavnicima medjunarodnih organizacija u cilju očuvanja mira i bezbednosti i kontrole situacije na terenu, bez obzira na rezultate i tok vođenja političkog procesa.

Skupštine opština Leposavić, Zvečan, Kosovska Mitrovica i Zubin Potok formirali su Odbor za pripremu akata o osnivanju Skupštine, vodeći računa, kako je rečeno, o Ustavu Srbije i volji gradjana iskazanoj na referendumu februara prošle godine.
U sastav Odbora ušli su predsednici i sekretari Skupština četiri opštine sa severa Kosova.

Na samom početku današnje zajedničke sednice oštro je osuđeno paljenje kancelarija Građanske inicijative Srbija demokratija Pravda Olivera Ivanovića i zatraženo otkrivanje i kažnjavanje počinilaca.

(Izvor: Blic)

Pogledajte još