Poslanici menjaju zakon iz 1978.

Važeći zakon kojim je regulisana ta oblast donet je 1978.

Obrazlažući taj predlog poslanicima u Skupštini , ministar pravde Nikola Selaković je naveo da zakon predviđa i da vlada obaveštava parlament o izvršavanju međunarodnih ugovora koje je Skupština potvrdila, kao i da je predmet tog zakona regulisanje zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora.

On je istakao da je važeći zakon koji uređuje oblast međunarodnih ugovora u Srbiji donet 1978. godine i da je novi zakon neophodan da bi se usaglasio sa ustavnopravnim rešenjima.

Selaković je dodao da zakon predviđa da vođenje pregovora i zaključivanje međunarodnih ugovora pokreće Vlada na sopstvenuinicijativu ili na predlog nadležnog organa državne uprave.

"Zakon predviđa da Vlada u izuzetnim slučajevima može da ovlasti delegaciju Srbije da prihvati da se međunarodni ugovor koji podleže potvrđivanju u celini ili pojedine njegove odredbe privremeno primenjuju do njegovog stupanja na snagu", naveo je ministar.

U tom predlogu zakonu se navodi da delegacija koja je određena za vođenje pregovora ne može u toku pregovora odstupati od načelnih stavova utvrđenih u osnovi, kao i da ukoliko druga strana ne prihvati utvrđene stavove ili predloži da se razmotre pitanja o kojima nisu zauzeti stavovi, delegacija Srbije će zatražiti nove stavove vlade, a po potrebi odložiti pregovore.

Novi zakon predviđa da vlada utvrđuje osnovu za vođenje pregovora i zaključivanja međunarodnih ugovora, kao i sastav delegacije za vođenje pregovora.

(Izvor: Beta, B92 )

Pogledajte još