Slede sastanci: Da li će biti stvoreni uslovi za održavanje Parade ponosa?

"Mi smo sledeće nedelje zakazali sastanak sa organizatorima Parade ponosa. Planiramo da u narednim danima pozovemo i predstavnike Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih ministarstava i predstavnike svih drugih organizacija koje mogu da nam pomognu u stvaranju preduslova za održavanje parade", rekla je Paunović.

Ona se na konferenciji za novinare, povodom preporuka koje je Savet za ljudska prava u Ženevi dao Srbiji, osvrnula na onu kojom se predlaže da "LGBT osobama treba obezbediti slobodu izražavanja, na primer, tokom Parade Ponosa u Beogradu 2013. godine".

Tu preporuku će Srbija pregledati i odgovoriti da li je prihvata ili ne do 23. sednice Saveta za ljudska prava, koji će biti održan u junu.

Paunović je objasnila da su u delegaciji Srbije u Ženevi bili predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i da su obavljene dodatne konsultacije predstavnika te institucije sa Beogradom.

"Očekivalo se da delegacija pruži samo odgovor - da ili ne. Predstavnik MUP-a, koji je u tom trenutku bio i član delegacije, rekao je da prosto ne postoji mogućnost da se ta vrsta garancije pruži kroz odgovor da ili kroz odgovor ne. Iz tog razgovora smo ostavili da se urade dodatne konsultacije u Beogradu", navela je Paunović.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde i državne uprave Gordana Stamenić rekla je da je delegacija na predložene preporuke mogla da odgovori samo sa "da" ili "ne", bez dopunskog obrazloženja.

"Prihvatili smo niz preporuka koje se odnose na ostvarivanje prava LGBT populacije. Njihovo pravo na izražavanje i okupljanje spadaju u ljudska prava i uopšte nije stav da se odbija, nego je stav da se još procene mogućnosti za održavanje Parade ponosa", zaključila je Stamenić.

(Izvor: Blic, Tanjug)

Pogledajte još