Tači: Bili smo spremni da prihvatimo dogovor već 4. marta

Na konferenciji za novinare, Tači je rekao da postoji puna saglasnost stavova Kosova i Evropske unije.

"Srpska strana je, kao što znate, zatražila dodatno vreme za konsultacije. Postizanje sporazuma nije samo za dobrobit Kosova, u korist jedne zajednice, već je za dobrobit evropeizacije celog regiona. Međutim, želim da istaknem da nezavisno od sadašnjih teškoća proces ne može biti proglašen okončanim ili neuspelim. Nadam se da će Srbija prihvatiti realnost a samim tim i sporazum", kazao je kosovski premijer.

Tači je rekao da je svestan da nema lakih rešenja ni za bilo koju zemlju ili lidera.

"Međutim, svako od nas, kako u Prištini tako i u Beogradu treba da gleda ka budućnosti, da ne ostanemo taoci prošlosti i da nadvladaju razum i smelost za odluku i postizanje sporazuma", kazao je Tači.

Prema njemu, zajednica opština sa srpskom većinom treba da bude u saglasnosti s Ustavom i zakonima Kosova i neće imati izvršna niti zakonodavna ovlašćenja.

"Istovremeno, pravni sistem će biti jedinstven, prema kosovskim zakonima i na celoj teritoriji Kosova. Kosovo će imati jedan policijski sistem i komandni lanac. Policija će delovati prema kosovskim zakonima i prema kosovskoj institucionalnoj liniji", kazao je Tači.

On je naveo do će ilegalne strukture bezbednosti biti potpuno rasformirane.

Biće stvoreni uslovi za održavanje izbora u tri, eventualno četiri opštine na severu. Njih će organizovati i voditi OEBS na poziv institucija Kosova, dok će rezultate izbora overiti CIK Kosova, rekao je Tači i dodao da će posle toga izabrani predsednici formirati zajednicu opština sa srpskom većinom.

(Izvor: Beta)

Pogledajte još