Apotekari: Biće nestašice lekova

Prema Zakonu o javnim nabavkama, državne apoteke lekove moraju da nabavljaju putem tendera, dok ta obaveza ne važi za privatne apoteke, koje medikamente mogu da nabavljaju slobodno na tržištu, piše "Danas".

Državne apoteke Srbije predložile su da se one izuzmu iz procesa javnih nabavki do sprovođenja centralizovane javne nabavke. One su upozorile da će se naći u neravnopravnom položaju u odnosu na privatne apoteke, što će dovesti do nestašice lekova, zatvaranja državnih apoteka, a pacijentima će biti uskraćeno pravo na dostupnost terapije različitih proizvođača.

Državne apoteke Srbije ukazuju da su time prekršena i osnovna načela slobodne trgovine. Sa time je saglasna i direktorka Apoteka "Pančevo" Branka Milojević, koja naglašava da su državne apoteke stavljene u neravnopravan položaj u odnosu na privatne.

"Nemoguće je raspisivati javne nabavke u apotekama otvorenog tipa. Niti imamo kadar, niti vreme. Dok prođe proces od raspisivanja javne nabavke, do dolaska leka u apoteke, privatnici će već izdati lek, a više od polovine profita ostvaruju prodajom lekova koji se daju mimo recepata", ističe Milojević.
Ona dodaje da je neprihvatljiv argument privatnih apoteka da one nisu u mreži i da zbog toga ne bi trebalo da nabavljaju lekove koji se izdaju na recept putem javnih nabavki.

"Svi privatnici koji su potpisali ugovor sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje (RFZO) su u sistemu i samim tim bi svi morali da imamo isti tretman. Ovako će mnoge državne apoteke biti zatvorene, a do nestašice lekova će neminovno doći", naglašava Milojević.

Prema njenim rečima, od 2014. godine bi nabavka lekova trebalo da bude centralizovana, odnosno da ide od RFZO ka apotekama.

"To je dobra ideja. U međuvremenu, vlast bi morala da izuzme državne apoteke iz procesa javnih nabavki, jer će to stvoriti velike probleme", zaključuje Milojević.

Izvor: Danas/B92

Pogledajte još