Odbačena tužba protiv Borisa Tadića

"Optužni predlog podnet je 12. marta, a apsolutna zastarelost nastupa 26. marta, pa postupajući sudija nije imao drugu mogućnost osim da ga odbaci", precizirala je Ramićeva za "Danas".

Tomić je privatnu tužbu protiv Tadića podneo 2004. godine, ali se prethodni postupak, u kome je istražni sudija trebalo da sasluša optuženog i svedoke, nije vodio zbog Tadićevog imuniteta kao predsednika države.

Nakon odlaska sa funkcije i više pokušaja uručivanja sudskog poziva, Tadić se 25. januara ove godine odazvao i dao iskaz istražnom sudiji. Novinarima je rekao da smatra da nije počinio nikakvu grešku i da bi Tomića opet penzionisao.

Tomić je tužio Tadića jer ga je 2003. tokom akcije Sablja, kao ministar odbrane, protivzakonito i bez ovlašćenja penzionisao i tako omogućio civilnim vlastima da ga uhapse i drže u pritvoru.

Prema tumačenju Tomićevog advokata Gorana Petronijevića, ukaz o penzionisanju mogao je da donese samo predsednik tadašnje državne zajednice SCG.

Zbog boravka u pritvoru Tomić je kasnije tužio državu i dobio odštetu od, kako tvrde u njegovom okruženju, tri miliona dinara, a takođe je i dobio spor o penzionisanju pred Upravnim sudom.

(Izvor: Danas)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.