Pupovac: Podržavamo napore državnog vrha Srbije

"Nadamo se da će taj dogovor biti postignut jer je to u interesu Srbije, njene medjunarodne pozicije, njenih ekonomskih potreba koje se ne mogu poboljšati bez poboljšanja političkog statusa. Dogovor je u interesu i Srba koji žive na Kosovu i Metohiji, bez obzira da li žive na severu ili u enklavama jer nedefinisan i otvoren status predstavljaju ozbiljne teškoće i za Srbiju i za Srbe koji tamo žive. Zato je, s jedne strane portebna rešenost, a s druge umeće da se u ovim okolnostima postigne najbolje rešenje", rekao je Pupovac.

Pupovac ističe da ti pregovori nemaju alternativu, bez obzira da li oni približavaju Srbiju i EU.

"Bez obzira šta će se dobiti nakon pregovora, Srbija je na dobitku jer će biti rasterećena nerešenog pitanja. Dobiće Srbi na Kosovu i dobiće se okvir unutar koga će Srbija, ali i Srbi na Kosovu i Metohiji znati šta treba da čine. Želimo da tako bude jer želimo da se očuva sve što se može očuvati od srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", rekao je Pupovac.

On je naglasio potrebu za tribinama o Kosovu na kojima bi se hrvatska
javnost, ali i Srbi koji u njoj žive upoznali sa situacijom na KiM.

"Ljudi treba da dobiju realnu sliku o istoriji srpsko-albanskih odnosa na KiM i na temu kosovskog pitanja i zato ćemo podržavati daljnje upoznavanje s tom temom", rekao je Pupovac, ističući da SNV i srpske organizacije u Hrvatskoj imaju tesnu i dobru saradnju sa Srbima na području KiM.

Pupovac je sinoć učestvovao na tribini "Godišnjica martovskog nasilja na Kosovu i Metohiji" koja je održana u dvorani Srpskog kulturnog društva "Prosvjeta" u Zagrebu u organizaciji srpske manjisnke samouprave u Zagrebu i ambasade Srbije u Hrvatskoj.

(Izvor: Blic)

Pogledajte još