S. Koreja "odobrila napad" na SAD

"Trenutak eksplozije se ubrzano približava. Niko ne može reći da li će izbiti rat u Koreji ili ne, da li će to biti danas ili sutra", saopštio je Pjongjang.

Generalštab vojske Severne Koreje tako je "zvanično obavestio Vašington" da će američke pretnje biti "razbijene... naprednim, manjim i raznovrsnim sredstvima nuklearnog napada".

"Nemilosrdne operacije severnokorejskih snaga su konačno ispitane i odobrene", navodi se u saopštenju koje je prenela severnokorejska novinska agencija KCNA i dodaje: "Odgovornost za ovu situaciju snosi administracija SAD i vojni ratni huškači koji žele da zadru u suverenitet Severne Koreje i sruše njen dostojanstven društveni sistem svojom razbojničkom logikom".

Nove pretnje, koje dodatno pojačavaju ratnu retoriku Pjongjanga, usledile su nakon što je Severna Koreja zabranila pristup Južnoj Koreji industrijskoj zoni Kaesong. Svim kompanijama je naloženo da do 10. aprila napuste Kaesong, javila je jutros kineska agencija Sinhua.

Ta industrijska zona je na teritoriji Severne Koreje i simbol je međukorejske saradnje uprkos višegodišnjem pogoršavanju odnosa. Fabrike u Kaesongu pokreću južnokorejski kapital i znanje, a posao obavljaju severnokorejski radnici.

U međuvremenu, SAD najavile da će u narednih nekoliko sedmica poslati napredne protivraketne sisteme na ostrvo Guam. Severna Koreja je u proteklih nekoliko meseci, iznoseći pretnje, kao potencijalne mete izdvojila američke vojne baze u Guamu, američkoj teritoriji u Pacifiku i na Havajima.

"Pojedini postupci, koje je Pjongjang preduzeo u proteklih nekoliko sedmica, predstavljaju realnu i jasnu opasnost", rekao je američki ministar odbrane Čak Hejgel u obraćanju na Univerzitetu za nacionalnu odbranu u Vašingtonu.

On je istakao da ti postupci Pjongjanga prete interesima Južne Koreje i Japana, ali je pomenuo i direktne pretnje protiv Guama, Havaja i zapadne obale SAD.

Neposredno nakon Hejgelovog govora, Pentagon je saopštio da će poslati rakete sistema "thaad" za obaranje balističkih projektila, sa pokretnim lanserom i presretačima raketa, radarski sistem i integrisani sistem za kontrolu vatre.

Ministar odbrane Južne Koreje Kim Kvan Jin izjavio je da je Severna Koreja na svoju istočnu obalu premestila raketu sa "znatnim dometom". On je odbacio izveštaje japanskih i južnokorejskih medija da bi projektil "KN-08" mogao pogoditi SAD.

Kim je rekao poslanicima Skupštine Južne Koreje koji su ga pozvali zbog krize, da je domet projektila znatan, ali ne i dovoljan da dobaci do druge obale Tihog okeana. Takođe, kazao je da ne zna zvaničan razlog premeštanja tog projektila, ali da pretpostavlja da to može biti i proba ili vežba.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje je saopštilo da je njena vojska spremna da se izbori sa svakom provokacijom Severne Koreje, rekao je novinarima zamenik ministra odbrane Vi Jong Sub.

Uprkos ratobornoj retorici Pjongjanga, analitičari ne očekuju nuklearni napad Severne Koreje i ukazuju da vlasti te zemlje znaju da bi takav potez bio saomubilački za čitavu tu zemlju. Eksperti za atomsko oružje smatraju da Pjongjang još nema mogućnost da lansira nuklearne bojeve glave.

Međutim, ostali nuklearni kapaciteti ove zemlje nisu sasvim poznati, rekao je jedan visoki zvničnik vlade u Seulu, ali je dodao da bi u slučaju nuklearnog napada na glavni grad Južne Koreje ili neko drugo mesto, radioaktivna prašina ugrozila i napadača - Pjongjang. Zato taj neimenovani zvaničnik smatra da atomski napad nije verovatan.

Rusija je juče saopštila da je zabrinuta zbog "eksplozivne" situacije oko Severne Koreje, rekavši da i najmanja ljudska greška može da izazove krizu van kontrole.

Kina je potom apelovala na SAD, Severnu i Južnu Koreju da ostanu uzdržani. Takođe, pozvala je svoje ambasadore u tim zemljama na konsultacije kako bi upozorila na smanjenje napetosti između dve Koreje.

SAD prodaju 60 borbenih aviona Seulu

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da je odobrilo prodaju 60 borbenih aviona Južnoj Koreji, a kao mogući modeli pominju se Lokhidov stelt F-35 ili Boingov F-15.

Pentagon je obavestilo Kongres o mogućoj prodaji letelica, kao i radarskih sistema i elektronske opreme.

Do najave o prodaji aviona došlo je baš u trenutku najveće krize između Severne i Južne Koreje u proteklih nekoliko decenija, ali u Vašingtonu kažu da su dogovori o prodaji napravljeni ranije.

Zvanični Seul će u narednih nekoliko meseci saopštiti za koji se tip aviona odlučio, a već se zna da će kupiti ukupno 60 letelica. Procenjuje se da bi ceo posao mogao da dostigne sumu od oko desetak milijardi dolara.

(Izvor: Beta, B92 )

Pogledajte još