Uskoro će doći do nestašice lekova!

Prema Zakonu o javnim nabavkama, državne apoteke lekove moraju da nabavljaju kroz proceduru tendera, dok ta obaveza ne važi za privatne apoteke koje medikamente mogu da nabavljaju slobodno na tržištu, piše list "Danas".

Državne apoteke Srbije predložile su da se one budu izuzete iz procesa javnih nabavki do sprovođenja centralizovane javne nabavke. One su upozorile da će se ubrzo naći u neravnopravnom položaju u odnosu na privatne apoteke, što će uzrokovati nestašicu lekova, zatvaranje državnih apoteka, a pacijentima će biti uskraćeno pravo na dostupnost terapije različitih proizvođača.

Državne apoteke Srbije ukazuju da su time prekršena i osnovna načela slobodne trgovine, a na problem upozorava i, na primer, direktorka Apoteka "Pančevo" Branka Milojević, koja naglašava da su državne apoteke sad u neravnopravnom položaju u odnosu na privatnike.

"Nemoguće je raspisivati javne nabavke u državnim apotekama otvorenog tipa, jer mi niti imamo kadar za to, niti imamo vreme. Jer, dok prođe proces od raspisivanja zakonom određene javne nabavke do pristizanja leka, bolesnik će taj lek već morati da kupi kod privatnika koji, inače, više od pola profita imaju od prodaje medicinskih preparata koji se izdaju bez lekarskog recepta", ističe Branka Milojević.

Ona dodaje da je neprihvatljiv argument privatnih apoteka da one nisu u mreži i da zbog toga ne bi trebalo da nabavljaju lekove koji se izdaju na recept putem javnih nabavki.

"Svi privatnici koji su potpisali ugovor sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje (RFZO) jesu u sistemu i samim tim bi svi morali da imamo isti tretman. Ovako će mnoge državne apoteke biti zatvorene, a nestašica lekova će neminovno uslediti ", naglašava Milojevićeva.

Prema njenim rečima, od 2014. godine bi nabavka lekova trebalo da bude centralizovana, odnosno da ide od RFZO ka apotekama.

"To je dobra ideja. U međuvremenu, vlast bi morala da izuzme državne apoteke iz procesa javnih nabavki, jer će to stvoriti velike probleme", zaključuje Milojevićeva.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još