Bezbednost puteva nije proveravana od 2009. godine

U međuvremenu su se na izlazu iz Novog Sada dogodile dve saobraćajne nesreće, u kojima je jedna osoba poginula. Tada su vozila udarila u neobeležene betonske stubove buduće naplatne rampe, koji su, kako je kasnije utvrdila komisija Auto-moto saveza Srbij (AMSS), za vozače bili noću praktično nevidljivi.

"Da je snimanje bezbednosti autoputa urađeno ranije, znalo bi se da na tom mestu postoji problem, moglo bi da se reaguje i možda ljudi ne bi nastradali",
kaže izvor Blica koji je imao uvid u kompletnu dokumentaciju.

Provera bezbednosti puteva u Srbiji, prema njegovim rečima, nije rađena od 2009. godine. Urađeno je snimanje na oko 3.000 kilometara puta, napravljen je čak i predlog mera šta bi trebalo uraditi, ali niko ništa nije učinio po tom pitanju.

Iz Ministarstva su zato krajem januara zatražili da se u roku od dva meseca uradi novo snimanje na autoputu, ali “Putevi Srbije” ništa nisu uradili. Sada je usledio i novi zahtev da se snimi ukupno 5.000 kilometara puteva u Srbiji.

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja "Putevi Srbije" dužni su, da bar jednom godišnje angažuju nezavisna tela koja bi identifikovala opasna mesta i najopasnije deonice i da u skladu s time sačine i projekte za saniranje rizičnih deonica i opasnih mesta. Potrebno vozilo za snimanje stanja puteva poseduje AMSS, a obradu podataka mogu da rade Saobraćajni i Građevinski fakultet.

Na pitanje šta je urađeno kako bi se bar stubovi na autoputu kod Novog Sada učinili "vidljivim", iz "Puteva Srbije" odgovorili su da je "pored postojeće saobraćajne signalizacije postavljena dodatna saobraćajna signalizacija za tehničko regulisanje saobraćaja kojom se vozila usmeravaju između novoizgrađenih betonskih razdelnih ostrva", ali ne i kada je nalog izdat.

Nažalost, dodatna signalizacija postavljena je tek posle nesreća.

(Izvor: B92, Blic)

Pogledajte još