Nemačka: Od ishoda pregovora zavisi pristup Srbije EU

"Žao nam je što su pregovori između Beograda i Prištine, do sada, ostali bez dogovora. Važno je za obe strane da se održi dijalog. Rezultat će biti koristan za obe strane, kao i u pogledu približavanja Srbije ka EU", naveo je zvaničnik Vlade u Berlinu, kome portal ne navodi ime.

Komentar je usledio dan posle neuspešnog završetka osme runde pregovora juče u Briselu o, kako navodi EU obzerver, "normalizaciji odnosa u svetlu kosovske Deklaracije o nezavisnosti pre pet godina, gde je veliki kamen spoticanja bilo šta da se radi sa severom Kosova".

Portal obaveštava da je premijer Srbije Ivica Dačić juče rekao kosovskom premijeru Hašimu Tačiju da bi srpskim enklavama trebalo da upravlja autonomna Zajednica srpskih opština i da bi službe bezbednosti Srba na Kosovu mogle da postanu deo "normalne kosovske policije" ukoliko lokalni srpski lideri budu imenovali komandire srpske policije.

Tači je, medjutim, taj predlog odbio, navodeći da kosovski Ustav predvidja teritorijalni integritet.

EU obzerver napominje da je Nemačka ključni činilac za donošenje odluke o dobijanju datuma početka pregovora sa Srbije i EU, ali da Sjedinjene Američke Države "koje su predvodile kampanju bombardovanja Srbije u balkanskim ratovima", takodje imaju važnu ulogu.

"Pozivamo obe strane da iskoriste ovu izuzetnu priliku za postizanje dogovora koji otvara njihove puteve ka evropskim integracijama"
, naveo je portparol američke misije pri EU za EU obzerver koji ne navodi ni njegovo ime.

Američki diplomata je dodao da zaključci Evropskog saveta od decembra 2012. ističu da rešenje za sever Kosova mora da obezbedi "jednu institucionalnu i administrativnu instancu u okviru Kosova."

(Izvor: Blic)

Pogledajte još