Zamena uloga: Žene više piju, muškarci traže razvod

Porodični stereotip da su muškarci ti koji više piju, kao i glavni krivci za raspad braka zbog alkohola danas se menja, tvrde advokati britanske firme "Slater & Gordon".

Oni otkrivaju da je u proteklih pet godina zabeležen porast od 70 odsto muških zahteva za razvodom jer im žene piju.

Ta pojava popularno se naziva “Seks i grad sindrom pijenja”, prema kom žene alkohol koriste svakodnevno kao sredstvo opuštanja.

Fenomen je sve više prisutan u razvijenim zapadnim zemljama, naročito kod žena u 40-ima i 50-ima, koje uprkos svakodnevnom uživanju u čašici uspevaju da izvrše svoje obaveze, pa spadaju u grupu “funkcionalnih alkoholičara”.

U tim slučajevima žene ostaju na piću nakon posla, a prisutnost njihovih kolegica doprinosi atmosferi umerenog pijenja. Ipak, postoji i veliki broj žena koje nastavljaju da piju kod kuće. Nekoliko čaša vina tokom večere ili boca žestokog pića sakrivena ispod sudopere njima jamče beg od stresa, ali i put u pravu zavisnost, upozoravaju psiholozi.

- Uzroci pijenja su različiti, kod nekih su povod finansijska nesigurnost, preopterećenost obavezama ili opšte nezadovoljstvom životom. Muškarci često nevoljno priznaju pravi razlog za razvod - kaže advokat Amanda Mekalister.

Dodaje i kako je tradicionalna okupljanja muškarca koji nakon posla ostaje na piću, danas je jednako česta pojava kao i izlazak žena sa prijateljicama, koji obavezno uključuje alkohol.

(Izvor: 24sata.rs)

Pogledajte još