SAD i Severna Koreja razmeštaju rakete

Pjongjang poručio je ranije danas SAD da je "odobren napad u kojem može biti korišćeno i nuklearno oružje".

Ministar odbrane Južne Koreje Kim Kvan Jin potvrdio je da je Severna Koreja na svoju istočnu obalu premestila raketu sa "znatnim dometom". On je odbacio izveštaje japanskih i južnokorejskih medija da bi projektil "KN-08" mogao da pogodi SAD.

Iako je samo nekoliko pretnji Severne Koreje potkrepljeno i akcijama, Južna Koreja je saopštila da je Sever prebacio raketu srednjeg dometa, koja može da pogodi ciljeve na Jugu i Japanu.

"Južnokorejski i američki obaveštajci uočili su da Sever premešta rakete srednjeg dometa duž svoje istočne obale. Prema njihovoj analizi, najverovatnije se radi o raketi tipa musudan", rekao je jedan neimenovani južnokorejski vojni zvaničnik agenciji Jonhap.

Južnokorejska agencija objavila je i da Pjongjang planira da izvede napad 15. aprila, na godišnjicu rođenja Kim Džong Suna, osnivača Severne Koreje, koja se proslavlja kao "Dan Sunca".

U međuvremenu oglasio se i britanski premijer Dejvid Kameron, rekavši da bi bilo "glupo" da se Britanija odrekne podmornica, naoružanih atomskim oružjem, s obzirom na povećanu pretnju napada iz Severne Koreje.

On je rekao da je pretnja od nuklearnog napada na Britaniju povećana od okončanja "hladnog rata", ukazavši na situaciju u Iranu i "krajnje nepredvidiv i agresivni režim" u Severnoj Koreji kao "sve veće pretnje", prenosi britanski "Telegraf".

Odgovor na pitanje "kako bi se mogao odvijati Korejski rat" dala je danas američka televizija CNN. Američki general u penziji Džejms Marks objasnio je kako bi mogle da teku vojne operacije koje, kako tvrdi, ne bi prešle granice Korejskog poluostrva.

"Prvo što ćemo videti biće koncentrisanje arsenala oružja i usmeravanje projektila Severne Koreje na ciljeve u Južnoj Koreji, na primer na Seul, koji je samo malo južnije od demilitarizovane zone", rekao je on.

Prema njegovim rečima, poblem predstavlja činjenica što Pjongjang može da nagomila oružje na planinskim obroncima na severnom delu demilitarizovane zone, koje snage koalicije na Jugu veoma teško mogu da uoče pre aktivacije.

Dok bi Južnu Koreju zasipali projektilima, Pjongjang bi s obe obale slao podmornice s projektilima do obala Južne Koreje, u kojoj bi se aktivirali severnokorejski "spavači" i identifikovali ciljeve, upozorava general Marks.

SAD i Južna Koreja započele su početkom februara zajedničku vojnu vežbu u Japanskom moru. Američka vojska je u međuvremenu intenzivirala spremnost nosača aviona i ostalih mornaričkih snaga u blizini Korejskog poluostrva, a na teritoriju Japana i Južne Koreje postavila borbene avione.

Prvi odgovor SAD i Južne Koreje bio bi vazdušni napad na severnokorejske kopnene ciljeve, nakon čega bi usledilo uništavanje protivvazdušne odbrane i neprijateljske komande. Potom bi napali mostove na severu zemlje, onemogućujući tako kretanje vojnih snaga. Procenjuje se da bi koalicionim snagama trebalo tri do četiri dana za potpuno preuzimanje kontrole, navodi CNN.

(Izvor: B92)

Pogledajte još