Dačić o Srbiji u "živom blatu": Dijaloga nije bilo, Priština ne odustaje

- Govorilo se da će nam ponuditi široku autonomiju za Srbe unutar Kosova. Od toga nema ništa. Sada imamo rok do utorka da se izjasnimo. Dijalog nema više o čemu da se vodi jer Priština neće da pomeri svoje stavove - kaže Dačić.

Dačić je u razgovoru sa francuskim kolegom Žan-Markom Eroom naglasio da Srbija nema nijednog iskrenog prijatelja na Zapadu koji bi imao više razmevanja za njene stavove o najvažnijim pitanjima koje muče region.

Prema njegovim rečima, to dovodi Srbiju u situaciju da se nalazi u "živom pesku - u živom blatu" u koji svake godine tone sve dublje zato što ono zašta se zalaže ne dopire do svesti onih koji danas odlučuju o EU i najvažnijim političkim procesima u Evropi.

Dačić je rekao da je francuskog premijera upoznao sa situacijom o razgovorima u Briselu i da je Srbija uložila puno u taj dijalog, koji je vezan i sa pitanjem evropskih integracija zemlje.

Premijer je rekao da mu je Ero preneo uveravanja da će se Francuska aposolutno založiti da Srbija dobije što pre datum za otpočinjanje pregovora, da oni apsolutno podržavaju Srbiju i stoje iza sporazuma o strateškom partnerstvu.

- A to znači da Srbija ima neku ruku za koju može da se uhvati da izađe iz živog peska - rekao je Dačić i naveo da je u tom smislu realno rešenje upravo strateško partnerstvo sa Francuskom.

On je ocenio da je bio veoma dobar sastanak sa francuskim kolegom i da su zajedno ukazali na tradicionalno prijateljstvo koje postoji "ali koje je na žalost moje i čitave Srbije u poslednjih nekoliko decenija bilo više deo udžbenika iz istorije nego što je bilo u realnoj politici".

Premijer Srbije je ponovio da smatra da je ovo bio veoma važan sastanak jer srpski premijer nije bio u Parizu sedam godina unazad, dok je Francuski predsednik poslednji put bio u Beogradu 2001. godine.

Dačić je ocenio i da je možda godišnjica Prvog svetskog rata prilika da se obnove i neka stara partnerstva i da, ono što je najvažnije, Srbija ima više razmevanja na Zapadu nego što je sada slučaj.

Izvor: Tanjug, B92

Pogledajte još