Tači: Ako ne bude sporazuma Srbija će imati teške posledice, ali i Kosovo

"Na Kosovu ima skeptika koji ne veruju u postizanje sporazuma, ali sam ja optimista da će se to dogoditi", rekao je Tači na otvaranju Međunarodne konferencije o javnoj diplomatiji i međugraničnoj saradnji, koja je danas počela u Prištini.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga danas je podržala stavove Prištine iznete u dijalogu sa Beogradom u Briselu, a premijer Tači je informisao da će posrednica u razgovorima, šefica EU diplomatije Ketrin Ešton, do 9. aprila biti informisana o odlukama koje su obe strane donele o neusaglašenim stavovima.

"Strane nisu uspele da usaglase sve stavove i zatraženo je dodatno vreme da bi odgovorno donele odluke. Baronica Ešton će do 9. aprila biti informisana o odlukama. U narednim danima evropska i američka diplomatija će nastaviti napore da ubede dve strane da se sporazum postigne i garantuje njegovo sprovođenje", rekao je Tači, informišući Jahjagu o razgovorima u Briselu, saopštio je kabinet predsednice.

Tači je, takođe, rekao da je sastanak prošao u konstruktivnoj atmosferi.

Jahjaga je tokom sastanka sa kosovskim premijerom i koordinatorom političkog dijaloga Bljerimom Šaljom rekla da "dijalog dve zemlje utiče na uspostavljanje normalnih odnosa što obema treba da pomogne na putu evropskih integracija", navedeno je u saopštenju iz kabineta predsednice.

Prema njegovim rečima, nepostizanje sporazuma može da dovede do pogoršanja sadašnje situacije i založio se za dalje angažovanje u cilju postizanja sporazuma sa Beogradom.

"Ukoliko se ne postigne sporazum Srbija će imati teške posledice, ali ni Kosovo neće bolje proći", konstatovao je Tači.

On je ocenio da Priština i Beograd treba da donesu teške odluke, koje su "iznad svakog političkog ili izbornog poena i otvaraju perspektivu budućnosti" i ocenio da to što je postignuto za šest meseci dijaloga nije za ceo jedan vek koliko traju sukobi.

Tači je rekao da je "i Beogradu sada jasno da neće biti nikakvog posebnog statusa za sever Kosova".

On je ponovio da je Priština bila spremna da prihvati sporazum još na sastanku 4. marta, da je to bila spremna da uradi i 2. aprila, ističući "da se oseća izuzetno dobro zbog podrške koju ima od strane EU i SAD".

(Izvor: Tanjug, Blic)

Pogledajte još