Pretnje smrću Kostrešu i Stojšiću

Kostrešu je u Zrenjaninu poručeno da će "dobiti metak u čelo", dok je nepoznati muškarac juče Glavnom odboru stranke u Novom Sadu "uputio jasne pretnje Stojšiću i njegovoj bezbednosti", navodi se u saopštenju LSV-a. Policija izvršila uviđaj u Ečki.

Kostreš će se tokom dana sastati s predsednikom Skupštine Nebojšom Stefanovićem i upoznati ga s pretnjama smrću koje su upućene njemu, ali i pretnjama upućenim i drugim poslanicima, najavio je Stojšić.

On je novinarima u parlamentu rekao da je Kostrešovim roditeljima stiglo pismo u kome piše da će "njihov sin dobiti metak u čelo" i dodao da je "neki anonimni čovek kontaktirao Glavni odbor LSV sa porukom da Stojšić treba da ostane kod kuće".

Stojšić je te pretnje doveo u vezu sa saopštenjem koje je LSV izdala pre nekoliko dana povodom izjave ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina da Srbija ne treba da bude u EU.

Najnovije pretnje su, kao i druge koje redovno stižu na adresu LSV, prijavljene policiji, dodao je Stojšić i naglasio da se nada da će policija adekvatno reagovati.

LSV podseća da Kostreš, koji je narodni poslanik, proteklih meseci insistira na produženju Zakon o lustraciji i da je juče za to zatražio podršku novinarskih udruženja uz ocenu da bi se, da je bilo lustracije, znalo i ko su ubice novinara u Srbiji.

Pretnje članovima i funkcionerima LSV i do sada su uredno prijavljivane policiji, jednako kao i napadi na prostorije LSV, a "rezultat je u najvećem broju slučajeva - izostajao".

LSV smatra i da je to "još jedan dokaz da se devedesete (godine) užurbano vraćaju i da ljudi koji se usuđuju da misle i govore drugačije od samozvanih "patriota" u Srbiji i dalje rizikuju živote".

Ta stranka navodi da to dokazuju i "ispadi ekstremističkih organizacija, grafiti i govor mržnje, crni spiskovi i antisemitski plakati po Beogradu", kao i "da su oni za koje je nasilje i progon legitimno političko sredstvo danas slobodniji nego ikad".

Policija je obavila uviđaj u Ečki, izjavila je Tanjugu portparol Policijske uprave u Zrenjaninu Valerija Čanji.

"Izveštaj je dostavljen Osnovnom javnom tužuilaštvu u Zrenjaninu", rekla je ona, ne navodeći detalje u vezi sa tim događajem.

Saopštenjem za javnost i osudom pretnji upućenih funkcioneru LSV Kostrešu, rođenom u Zrenjaninu, oglašio se danas i Gradski odbor Srpske napredne stranke (SNS) u Zrenjaninu, uz poruku da "u Srbiji svako ima pravo na sopstveno mišljenje i izražavanje".

Omerović: Policija da ispita pretnje
Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović ističe da "porast nasilja, govora mržnje, veličanje fašističke ideologije, agresivne kampanje desničarskih i ekstremnih organizacija dovode i do toga da su čak i pretnje smrću, zbog drugačijeg mišljenja, nažalost postale sastavni deo našeg političkog života".

"Poslednje pretnje Bojanu Kostrešu i Đorđu Stojišiću moraju upaliti alarm. One su opasne i zbog činjenice da je reč o izabranim narodnim predstavnicima. Dakle, ovo su pretnje i instituciji koju oni predstavljaju i čiji su deo, a to je Narodna skupština Srbije", kaže on.

Omerović smatra da policija mora da ispita ove pretnje i najhitnije uhapsi one koji bi problem neslaganja sa drugačijim stavom rešili "metkom u čelo", jer će u suprotnom biti poslata poruka da je normalno nekom pretiti.

"Niko nikome ne sme pretiti smrću, a da zbog toga ne odgovara pred zakonom", naglasio je on u saopštenju dostavljenom B92.

LDP: Sprečiti političko nasilje
Liberalnodemokratska partija najoštrije je osudila pretnje upućene funkcionerima LSV i narodnim poslanicima Bojanu Kostrešu i Đorđu Stojšiću, ocenivši da se u tom slučaju radi o političkom nasilju.

LDP u saopštenju traži od nadležnih organa da u najskorije vreme otkriju počinioce pretnji, saopšte javnosti rezultate istrage "i urade sve druge radnje kako bi se zaštitila osnovna ljudska i politička prava i slobode".

Ta stranka navodi i da su pretnje Kostrešu i Stojšiću upućene "zbog njihovih legitimnih političkih stavova i spadaju u opasni arsenal političkog nasilja".

LDP smatra i da je to političko nasilje "do sada nanelo ogromnu štetu našem društvenom i političkom životu, podrivajući direktno temelje ljudskih i političkih prava i sloboda, kao i temelje demokratske i civilizovane države".

Ta stranka navodi i da je "posebno osetljiva" na pretnje i političko nasilje, "jer je veliki broj njenih članova i funkcionera u prethodnom periodu bio suočen sa sličnim aktima, a zbog političkog mišljenja i političkih stavova".

(Izvor: B92)

Pogledajte još