Maske od reciklažnog materijala

Uz punu salu SKC-a, razigrane i vesele članove bendova Aetar, Samostalni referenti, Trigger i Teški zulum, poneku jako originalnu i zanimljivu masku, mladu publiku, prošao je humanitarni događaj pod nazivom „Maskenbal od reciklažnog materijala“

Ova godina je godina ekologije, i mi smo hteli da organizujemo humanitarni događaj koji će biti zanimljiv mladima, neobičan, a da to bude nešto što se do sada nije organizovalo. A to je upravo ovakav maskenbal“, komentariše za portal Nadlanu.com Jasmina Milovanović, organizatorka ovog događaja i predstavnik „Kabeze“ za medije. „Kabeza se bavi humanitarnim radom, i ovo je bio odličan spoj ekologije i humanitarnog rada. U ponedeljak planiramo da deci bez roditeljskog staranja doma „Moša Pijade” odnesemo slatkiše i tako ih obradujemo...”. Svaki posetilac je kao svoju ulaznicu trebalo da donese jednu kesicu bilo kog proizvoda „Bambi još“.

Ispred hale bile su kante za materijal za reciklažu, u koje su se maske od raznih materijala posle upotrebe mogle odložiti. Jasmina je imala suknju od papira i narukvicu od plastične čaše. „Za ovu narukvicu mi je bilo potrebno manje od 20 minuta da je napravim, i zaista je super kad na maskenbal dođeš maskiran. Ne razumem ljude koje mrzi da naprave bar neki deo odeće i nakita kao masku.“ Od maski bilo je tu šeširića od folije, odela od papira, krila, oklopa...

U hali SKC-a čuli su se zvuci mnogobrojne grupe „Samostalni referenti“. Veseli rege zvuci za đuskanje, harmonika, gitara, saksofon, i njihov igrač pravili su dobru atmoferu. Svi bendovi bili su na visini zadatka, jedino je, na žalost, sastav „Dža ili Bu“ otkazao nastup nekoliko dana pred koncert. 

„Svi bendovi koji nastupaju pokazali su se kao odlični saradnici. Oni nemaju nikakvu finansijsku dobit od ovog koncerta, a sa radošću i zadovoljstvom su pristali da nastupaju“, komentariše Jasmina.

Na pitanje da li planiraju da nastave sa ovakvim humaniratnim koncertima Jasmina je rekla da već imaju planove za dalje. „Kabeza“ nastoji da očuva duh ovakvih događaja i da se ipak ne zaboravi i ekologija. „Mislim da je dobar primer Supernatural festival. Prvih godina je bio zaista nešto novo i imao je neku ideju. Ove godine je sve to mnogo više ličilo na vašar nego na događaj s ekološkom porukom. Mi ćemo se truditi da se na našim koncertima ne zaborave ekološke poruke. A da se ljudi u isto vreme odlično zabavljaju.“ 

I još nešto o reciklaži - Reciklaža je postupak izdvajanja materijala iz otpada i njegovo ponovno korišćenje. Delovi reciklaže su: sakupljanje, izdvajanje, prerada i izrada novih proizvoda iz iskorištenih stvari ili materijala.
Preradom starog papira, utroši se, na primer, 60 odsto manje energije nego kada bi taj proizvod dobijali iz prirodnog materijala (drveta).
Moguće je reciklirati sve vrste novina, papirnih kesa, papira za pisanje i svu ambalažu od papira. 

Reciklaža i ekologija ove godine sve više postaju povod za dobru zabavu, za koju vam ne treba mnogo novca. 

Tekst: Nada Veljković
Foto: Saša Džambić

Pogledajte još