Makedonija: Superanaliza potvrdila olovo u pšenici iz Srbije

Nije poznato kolika je to količina zatrovane pšenice, koja je ušla u Makedoniju u pet pošiljki ukupne težine 330.220 kilograma.

Još u februaru, prilikom uvoza, kontrolom kvaliteta inspektori su utvrdili da pšenica ima povišen nivo olova.

"U okviru redovnih kontrola Agencije za hranu i veterinarstvo, u tri pošiljke pšenice poreklom iz Srbije utvrđeno je prisustvo teških metala minimalno iznad dozvoljenih koncentracija. Uzorci su potvrđeni i superanalizom, tako da su pošiljke pod nadzorom i nisu puštene u promet", kaže direktor Agencija Dejan Runtevski.

Prema njegovim rečima, ta pšenica će ili biti vraćena, ili uništena, ili će joj biti promenjena namena i upotrebljena za stočnu hranu.

Odmah nakon što je Agencija objavila sumnje da pšenica ne ispunjava standarde, proizvođaći brašna u Makedoniji zatražili su da se ispita i brašno poreklom iz Srbije.

"Ako je zatrovana pšenica, logično je da je povećana koncentracija teških metala i u brašnu koje uvozimo", kaže Nikolčo Đorđijev, predsednik mlinsko-pekarske grupacije u Privrednoj komori Makedonije.

Ovo nije prvi put da u Makedoniju uđe pšenica sa teškim metalima.

Prošle godine je oko 20 tona pšenice iz Ukrajine završilo kao stočna hrana. Uvoznik, kompanija iz Bitolja, koja nije čekala rezultate analiza da bi pustila pšenicu u promet, bila je kažnjena sa 5.000 evra.

(Izvor: Tanjug, Blic)

Pogledajte još