Istraživanje: Kupovina diploma javna tajna

Više od dve trećine ima saznanja da se ocene na ispitima dobijaju preko veza ili drugih povlastica, pokazala je anketa koju je sproveo Centar, a u kojoj su učestvovalo 1.173 studenta sa Univerziteta u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.

Studenti u najvećoj meri kao korupciju prepoznaju situacije u kojima dolazi do razmene novca, ali više od polovine anketiranih ne smatra da je korupcija kupovina udžbenika predmetnog profesora kao uslov za izlazak na ispit.

I različiti oblici varanja na ispitima i kolokvijumima za većinu ispitanika ne predstavljaju koruptivne radnje. Istraživanje je pokazalo da su akademci najmanje zadovoljni brojem ispita po semestru (52 odsto), dok su najzadovoljniji mogućnošću da biraju izborne kurseve izvan matičnog fakulteta, prenosi Danas.

Petina anketiranih kaže da broj kredita na predmetima koje slušaju ne odražava realno opterećenje. Da je ocenjivanje adekvatno smatra 30 odsto ispitanika, dok trećina misli da je njihovo znanje potcenjeno ili precenjeno.

Kada je reč o uslovima studiranja, akademci su najzadovoljniji internet stranicom fakulteta i brojem prostorija za održavanje nastave, dok su najmanje zadovoljni ažurnošću administrativnog osoblja fakulteta i rasporedom ispita u ispitnim rokovima.

Iako većina studenata kaže da nema problem s nabavkom literature, 60 odsto misli da je ona preobimna. Više od 40 odsto ističe da je literatura iz koje spremaju ispite zastarela, dok gotovo isti procenat smatra da se savremeni teorijski pravci i najnovija naučna saznanja veoma malo ili uopšte ne obrađuju. Istovremeno, samo polovina studenata smatra da su znanja i veštine koje stiču na fakultetu prilagođeni zahtevima rada u struci.

Da će po okončanju studija moći da obavljaju posao za koji se školuju veruje 12 odsto anketiranih, dok četvrtina smatra da će biti ili nedovoljno ili delimično osposobljena. Manjkom prakse tokom studija nezadovoljna je polovina ispitivanih akademaca.

Nepoznata "Bolonja"

Iako je reforma visokog obrazovanja u skladu sa Bolonjskom deklaracijom na univerzitetima u Srbiji počela pre deset godina, većina studenata koji su učestvovali u istraživanju nije upoznata sa ciljevima ovog dokumenta.

Zanimljivo je da 44 odsto studenata nije znalo da odgovori na pitanje da li reforma na njihovom fakultetu i dalje traje.

Izvor: Danas

Pogledajte još