Šta koji horoskopski znak voli da čita?

OVAN

Gotovo da nema žanra koji vas ne interesuje. U detinjstvu, to su priče u kojima pobeđuju heroji sa kojima se vi naravno poistovećujete. Divite se borcima za pravdu i junacima romana koji odstupaju od uobičajenih normi ponašanja, kao što su Robin Hud, Jovanka Orleanka, Marko Polo. Zanimaju vas i biografije istorijskih ličnosti, naročito iz starog i srednjeg veka, gde ima dosta činjenica ali i mogućnosti da pustite mašti na volju. Nisu vam strane ni misaone ni filozofske rasprave Ničea i Kolakovskog, pišu Večernje novosti.

BIK

Volite da u praksi primenite ono što pročitali. Na primer, kao dete birate slikovnice iz životinjskog carstva a kada dobijete kućnog ljubimca već ste spremni za ispunjavanje svih obaveza koje to iziskuje. Pravopis i rečnici sastavni su deo vaše biblioteke ali najviše prostora zauzima literatura vezana za vašu profesiju. Želite da zapamtite gde se šta u knjizi nalazi kako biste u pravom trenutku mogli da je iskoristite. Često imate pravu kolekciju kuvara.

BLIZANCI

Čitate sve što vam dođe pod ruku bilo da je u pitanju "žuta štampa", svetski bestseleri ili roman nekog velikana svetske književnosti. Petar Pan i Vinetu, junaci vašeg detinjstva najbolji su vam prijatelji i kada odrastete, ako se to ikada desi...Naučna fantastika vas opušta mada se vaš intelekt tu ne zaustavlja. Često, iz ličnog interesovanja, uživate da prelistavate literaturu o rimskom pravu ili neku medicinsku enciklopediju.

RAK

Veliki ste ljubitelj istorijskih knjiga i poezije a često i sami volite da se latite pera. Mnogi predstavnici vašeg znaka imaju urođeni talenat za pisanje što predstavlja samo još jedan način da pokažete svoje emocije a da razumete tuđe. Volite da čitate literaturu koja će vas u isto vreme i rasplakati ali i potvrditi vaše skrivene strahove od samoće pa vas privlače Kronin, Margarit Jursenar, ali i priče Žila Verna, bajke i basne.

LAV

Već pri prvom susretu sa knjigom pokazujete veliko interesovanje za bajke, kraljeve, prinčeve i princeze. Međutim, više vas privlače sjaj i raskoš dvorova nego životi likova. Na primer, Pepeljugu pamtite po odlasku na bal a ne po maćehi koja je kinji što naravno ne znači da ste ravnodušni prema patnjama drugih jer ćete uvek rado priskočiti u pomoć onome kome je pomoć potrebna. Privlači vas i literatura o herojima, kao "Grof Montekristo", "Tri musketara" ali i naslovi koji sadrže rečenicu "kako se obogatiri i uspeti u životu" i sl.

DEVICA

Čovek se uči dok je živ, vaša je deviza pa vi stalno obogaćujete svoju ličnost Uvek ste spremni za nova znanja i naučna otkrića, prava ste enciklopedija koja govori. Omiljene knjige su vam one iz kojih možete što više da naučite. Volite da čitate i "Robinsona Krusoa", zato što osećate divljenje prema nekome ko je sam uspeo da kreira svoj svet. Rado učite strane jezike i čitate knjige o dalekim turističkim destinacijama i stranim zemljama.

VAGA

Čime god da se bavite, uživate u književnosti i filozofiji pa su vam bliske mnoge lepe misli velikih svetskih književnika. Singer, Dostojevski, Andrić, Dučić, Zola, pisci su koje i bez kritika i predgovora, savršeno razumete i osećate kao istomišljenike ili makar one koji razmišljaju slično kao i vi. Za vas, poezija je kao magija pa vas privlači sve, od mračnog Bodlera do setnog Rakića. Jer, svet ne bi mogao da opstane bez ljubavi i razumevanja što je inače deviza većine predstavnika vašeg znaka.

ŠKORPIJA

Ljubitelj ste ozbiljne i teške literature. Kanta i Hegela nosite sa sobom na letovanje uživajući u tome što ćete i na plaži moći da pročitate nešto o odvažnosti i snazi ljudskog duha. Vaš izbor takođe može da bude i "Antigona", "Mobi Dik", "Hamlet", a rado se opuštate i uz priče o drevnim narodima i neobičnim kulturama. Dopada vam se i poezija Edgara Alana Poa, a kao dete verovatno su vas privlačile knjige "Dvadeset hiljada milja pod morem" i "Put u središte Zemlje".

STRELAC

Veliki ste avanturista što se ogleda i u izboru literature koju najradije čitate, bilo da se radi o časopisima, knjigama, romanima...Jer, vi ste uvek gladni znanja, ozbiljnih objašnjenja i odgovora na vaša pitanja u vezi s opstankom sveta. Volite takođe da se družite i sa geografskim atlasima i raznim stručnim mapama. Vaše prijateljstvo sa "Malim princom" u velikom broju slučajeva, odnosno kod velikog broja predstavnika vašeg znaka, uglavnom traje celog života.

JARAC

Kao najveći zodijački filozof ne zamarate se čitanjem literature koja druge opušta. Od rane mladosti može da vas okupira Platon, mada nije samo filozofija ono što smatrate svojom oblašću. Često se interesujete i za živote pisaca, pokušavajući da shvatite način na koji su nastajale ideje o kojima ste čitali. Uvek ćete se obradovati ako na poklon dobijete biografiju nekog poznatog horoskopskog Jarca, Njutna, Ticijana, Molijera, Henrija Milera, Džeka Londona, Branka Ćopića...

VODOLIJA

Veliki ste ljubitelj slobode čije vrednosti tražite u svim oblastima života. Zbog toga rado čitate Dikensa ili pisce koji pišu o ljudima koji su najsličniji onima koje svakodnevno srećemo, herojima ulice. U zrelijem životnom dobu, postoji mogućnost da se opredelite za Lejtona ili Hofmana a takođe vas privlače okultne teme i knjige o tajnim društvima i masonima. Pošto ste opčinjeni tehnikom, knjiga pronalazaka vam je omiljena pa ćete je rado odneti nekome i kao poklon.

RIBE

Uvek se rado vraćate Andersonovim i Grimovim bajkama, koje nikada nećete prerasti. Pre svojih vršnjaka, uspevate da protumačite Diznijeve slikovnice i prepričavate ih uvek na neki svoj način. U svojoj bujnoj mašti, sve probleme prepuštate čarobnjacima i vilama da ih oni reše na najbolji mogući način. Obožavate Paula Koelja zbog "lajtmotiva" njegovih knjiga, da će se cela vasiona pokrenuti da nam ostvari nešto što dovoljno jako želimo.

(Izvor: Večenje novosti - Marina Jungić Milošević)

Pogledajte još