Top pet najbizarnijih vrsta sireva

Casu marzu je sir napravljen od ovčijeg mleka i veoma je popularan na Sardiniji. U prevodu njegov naziv znači "truli sir", ali kolokvijalno ga svi zovu "sir sa larvama crva". Kroz njega bukvalno gamiže hiljade larvi, a lokalno stanovništvo tvrdi da je opasan samo kada crvi uginu. Pravi ljubitelji ovog sira larve ne uklanjaju dok jedu ovaj preskupi delikates.

(old_image)

Sir zlatni stilton je napravljen od pravog zlata. Kompanija "Clawson Stilton Gold" ovaj sir prodaje po ceni od 1.000 dolara za kilogram. Kako se šuška jedan šeik i jedna pop zvezda su već naručili svoj uzorak ovog retkog sira.

(old_image)

Sir Epoisses je ubedljivo najsmrdljiviji sir na svetu. Inače, ovaj sir koji je zabranjeno transportovati u francuskom javnom prevozu zbog prejakog mirisa, bio je omiljeni Napoleonov delikates. Napravljen je od sirovog kravljeg mleka i umočen je u posebnu vrstu rakije. Njegov miris podseća na miris amonijaka.

(old_image)

Milbenkäse je jedan od najneobičnijih nemačkih vrsta sireva. Ovaj sir nastaje kada tradicionalni kvark odleži među hiljadama grinja što jedan običan nemački sir pretvara u delikates o kome sanjaju bogati gurmani širom sveta. Ukus je karakteristično gorak, a proizvođači tvrde da svi koji jedu ovaj sir prestaju da budu alergični na grinje.

(old_image)

Vieux Lille nosi epitet najjačeg sira na svetu, a Britanci ga zovu još i "stari smrdljivac". Njegov opor miris često porede sa pokvarenim kiselim krastavcima, a u njegovom slanom ukusu uživaju mnogi spremni da se u potpunosti prepuste gastronomiji.

(old_image)

Pogledajte još