Srbija: Raste podrška smrtnoj kazni

Kako se navodi u istraživanju, koje je objavilo udruženje Srbija protiv smrtne kazne, pristalice smrtne kazne su u osetnoj većini – 57 odsto, prema 43 odsto onih koji imaju određen stav prema smrtnoj kazni.

U istraživanju koje je urađeno od 10. do 21. marta na nacionalnom reprezentativnom uzorku od 1006. ispitanika, se dodaje da jedna petina ispitanika (21 odsto) nije imala određen stav prema smrtnoj kazni, tako da u ukupnoj populaciji ima 45 odsto pristalica smrtne kazne, a samo 34 odsto protivnika. „Od 2001. godine, podrška smrtnoj kazni nikada nije premašila 53 procenta, a u pojedinim godinama je iznosila samo 44 procenta. Zato ovogodišnji rezultati predstavljaju veliko i, za abolicioniste, neprijatno iznenađenje“, piše u saopštenju.

Interesantno je da je u demografskim grupama koje su tradicionalno većinom protiv smrtne kazne, ove godine preovlađuju pristalice smrtne kazne. Tako je, po prvi put, većina ispitanica za smrtnu kaznu, mada u manjem procentu nego što su to muškarci, a mladi (18–29 godina) su za smrtnu kaznu češće nego stariji ispitanici (čak 59 odsto).

Ispitanici koji glasaju za partije levice su i dalje protiv smrtne kazne znatno češće nego oni koji podržavaju desnicu, mada je apsolutni broj onih prvih znatno manji. Navodi se i da su ovogodišnji rezultati, najverovatnije, posledica promena na političkoj sceni (velika pobeda desnice na majskim izborima 2012.) i duboke ekonomske krize u kojoj se zemlja nalazi.

Izvor: Danas

Pogledajte još