Na preporuku lekara na crno kupila spermu za 30 evra

"Reproduktivnim materijalom trguje se u Srbiji kao bilo kojom drugom robom. Tokom 2009. godine kupila sam u jednoj beogradskoj klinici spermu. Do uzorka semene tečnosti došla sam uz posredovanje ginekologa, a uz saglasnost supruga", kaže za „Novosti“ tvrdi četrdesetogodišnja Beograđanka D. C.

Ona je podstaknuta nedavnim tekstom o sumnjama da pojedine klinike u našoj zemlji zloupotrebljavaju oplođene jajne ćelije pri vantelesnoj oplodnji i švercuju ih van zemlje, rešila da progovori.

"Posle 10 godina bezuspešnih pokušaja da dobijemo dete, suprug i ja smo rešili da nađemo donora. Razmišljali smo da odemo u inostranstvo da to učinimo, jer u Srbiji ne postoji banka sperme, koja bi spasla one parove koji se bore sa sterilitetom, a očajnički žele potomstvo. Onda je moj tadašnji ginekolog rekao da postoje ljudi koji prodaju spermu, testiranu i zdravu, i da, ako želimo, može da nam pomogne da je nabavimo", ispričala je D.C.

Kako priča D. C., koja je i dalje bez potomaka, posle razgovora sa suprugom, pristali su, praktično iz očaja. Uzorak sperme, sa papirima o negativnim rezultatima na hepatitis, sidu i druge polne bolesti, dobili su za 30 evra.

"O donoru smo znali samo da je student medicine i ništa drugo. Mada sam tada bila očajna što trudnoća ipak nije uspela, sada sam srećna zbog toga. Ali razlog zbog kog sam vam se obratila jeste da ukažem na to da je država kriva što se parovi koji ne mogu da imaju decu prirodnim putem hvataju za slamčicu i na crnom tržištu pokušavaju da dođu do donora", kaže ona.

Da se trgovina spermom u pojedinim ordinacijama zaista dešava, za „Novosti“ potvrđuje i ginekolog dr Dušan Protić. On navodi da i njemu, neretko, u ordinaciju dolaze parovi sa pitanjem „kako mogu da nađu donora“.

"Među lekarima iz ove oblasti odavno kruže priče da postoje mladići koji se javljaju da budu donori. Prema onome što sam čuo, ali ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da je i tako, spermu prodaju po ceni od 50 do 100 evra, a lekari su posrednici. Oni obave sve analize, čime se umanjuje rizik od zaraze nekom bolešću. A donori su uglavnom mladi ljudi, mada se, prema onome što sam čuo, dešava da dolaze i sa kumom, bratom, prijateljem", kaže dr Protić.

Dr Protić kaže da je to protivno zakonu, ali je i „humano jer pomažu bračnim parovima da dobiju potomke“.

Takođe, tvrdi, „manje je nemoralno nego da lekari koje rade spermograme, na primer, krišom prodaju tu spermu“, a da donor toga nije ni svestan, pišu "Novosti".

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.