Stanković: Albanci spomenikom otežavaju dijalog

Stanković je naveo da je izgradnja memorijalnog kompleksa osmorici pripadnika rasformirane vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca počela pre šest meseci, da nije bilo nikakvih zahteva za dozvolu i da inspekcijske službe treba da urade svoj posao.

"Onako kako one odluče tako će biti", rekao je Stanković za RTS.

On smatra da se previše značaja daje tim stvarima i da se izgradnjom takvih objekata pokušava skrenuti pažnja sa realne političke situacije i stabilizacije prilika na tom prostoru na neka periferna pitanja.

Na pitanje da li je cilj i ugrožavanje pregovaračke pozicije Beograda u razgovorima sa Prištinom, Stanković je rekao da postoji tendencija da se ti pregovori otežaju i da se situacija u te tri opštine učini lošijim u odnosu na postojeću.

"Mislim da to ni na koji način ne može da bude dovedeno u pitanje, trudićemo se da budu poštovani zakoni Srbije i da albanska nacionalnalna manjina ima sva prava koja joj pripadaju po Ustavu Srbije i zakonima"
, rekao je Stanković.

On je naveo i da su predstavnici Koordinacionog tela u svakodnevnom kontaktu sa liderima lokalne samouprave, kao i sa predstavnicima opozicionih partija bilo srpskih bilo albanskih i u tim razgovirima naglašavaju da se na tom prostoru ne primenjuju zakoni Srbije u onom obliku u kom je to potrebno, a da svako kao predstavnik državnih organa, a i lokalni organi su državni organi, mora da vode računa da se zakoni poštuju.

On je dodao da se u vreme posete ambasadora SAD i Velike Britanije tom području došlo u situaciju da to pitanje postane dominatna tema u javnosti, a da se ne govori o ulaganjima koja vlada pokreće u tom delu.
Kako je naglasio, Vlada Srbije aktivno učestvuje u finansiranju aktivnosti u granicama mogućnosti kako bi građanima omogućila zapošljavanje i bolji život.

Stanković je naglasio da zakoni svake zemlje moraju da se poštuju od strane svih građana i subjekata, a na pitanje kako se može rešiti problem svih spornih spomenika koji postoje na tom području odgovara i da su u drugim delovima Srbije izgrađeni spomenici mimo propisa i zakona bez ikakvih dozvola, ali da to Ministarstvo pravde treba definirtinvno da reguliše kroz pravna akta.

"Nadam se da ćemo kada to bude regulisano biti pošteđeni ovakvih problema", rekao je Stanković.

Pogledajte još