fbpx

AIK banka iz Niša - rekorder

Svi svetski događaji, a naročito prelazak američkih investitora u neke druge oblike finansijske aktive negativno utiču na Beogradsku berzu i pad indeksa berze, kaže direktor Beogradske berze Gordana Dostanić. U prilog tome, ona dodaje i da se investicioni fondovi kod nas očekuju tek možda sledeće godine, jer je za njihov rad neophodno mnogo uslova.
Kao i do sada, i ovog puta su objavljeni rezultati poslovanja naše jedine berze, po kojima je prva polovina 2006. godine donela promet od preko 38 milijardi dinara, odnosno približno 437 miliona evra. U odnosu na isti period 2005. godine, dinarski promet uvećan je za 77,4 odsto. Broj transakcija u prvih šest meseci 2006. godine iznosi 72,1 hiljade, dok je prosečan dnevni obim prometa 3,7 miliona evra.
Od ukupnog broja hartija, njih 265 je zabeležilo pad cene, dok je porast cene zabeležen za 161 akciju na šestomesečnom nivou. Učešće stranih investitora u ukupnom trgovanju na Beogradskoj berzi od početka godine do kraja juna iznosilo je 45,7 odsto, pri čemu je znatno izraženije učešće stranih investitora u trgovanju akcijama. 
Od početka godine zaključno sa 30. junom na Beogradskoj berzi trgovano je akcijama 543 izdavaoca, od ukupnog broja od preko hiljadu kotiranih akcionarskih društava na slobodnom berzanskom tržištu. U prvoj polovini godine, ostvaren je promet akcijama od približno 370 miliona evra i za 72,7 odsto veći je od prometa ostvarenog u istom periodu 2005. godine, kaže direktor Beogradske berze.
Najveći obim prometa ostvaren je u trgovanju metodom kontinuiranog trgovanja – 15,7 milijardi dinara, a apsolutni rekorder sa prometom od preko 6,6 milijardi dinara su obične akcije AIK banke iz Niša. Promet od preko milijardu dinara zabeležen je za akcije preduzeća Hemofarm koncern iz Vršca i Granexport iz Beograda. U trgovanju obveznicama RS na Beogradskoj berzi u toku prve polovine ove godine ostvaren je obim prometa od 68,5 miliona evra, odnosno približno šest milijardi dinara. Prosečan dnevni obim trgovanja obveznicama RS zaključno sa 30. junom iznosio je 575,4 hiljada evra. U maju je održano poslednje trgovanje, kao i delistiranje obveznica A 2006, čija je poslednja cena bila 99,40 odsto nominalne vrednosti, a ukupan obim trgovanja 32,3 miliona evra. Za isti vremenski period, tržišna kapitalizacija Beogradske berze iznosi 627,9 milijardi dinara, što čini rast od 10,1 odsto od kraja prošle godine. (“Pregled”)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.