Kirbi: SAD podržava i Srbiju i Kosovo

"Vlada Srbije uložila je velike napore u pokušaju da postigne dogovor sa Prištinom i ja sam optimista da dogovor može biti postignut i da Srbija može nastaviti put ka članstvu u EU", rekao je Kirbi novinarima u Skupštini Srbije.

"U više navrata sam ponovio da SAD podržavaju dogovor Beograda i Prištine", rekao je on, napominjući da svaki dogovor podrazumeva da ga prihvate obe strane, a ne samo jedna.

Na pitanje novinara Tanjuga da prokomentariše izjavu kosovskog premijera Hašima Tačija da su stavovi Prištine u velikoj meri u saglasnosti sa stavovima SAD i EU, Kirbi je odgovorio da je tokom prošlogodišnje posete Beogradu visoke predstavnice EU Ketrin Ešton i tadašnje američke državne sekretarke Hilari Klinton jasno poručeno da Vašington podržava obe strane u napredovanju, a ne samo jednu.

Upitan da objasni medijske izveštaje da je Tači prvo pristao na predloge koje mu je desetak dana uoči osme runde uputila Eštonova, a zatim je nakon susreta sa američkim zvaničnikom Filipom Rikerom odustao, rekao je: "Nisam učestvovao ni u kakvim razgovorima koji su se navodno odvijali u Briselu, ali verujem da dogovor, na osnovu onog što se dogodilo, ostaje moguć."

(Izvor: B92)

Pogledajte još