Kocijančić: Obe strane dobile vreme

Odluke pred kojima stoje Beograd i Priština u naporima da se postigne nagodba u dijalogu prvenstveno oko severa Kosova su krajnje teške i tako i treba razumeti neke "jake izjave" čelnika pregovaračkih timova dveju strana, ocenili su danas evropski diplomatski izvori u Briselu.

To jeste pomalo "način političkog oglašavanja na Balkanu", rekli su ti izvori agenciji Beta, zamoljeni da se osvrnu na izjave zvaničnika u Beogradu da je Srbija u dijalogu s Prištinom stavljena pred "kapitulaciju" kao i tvrdnje čelnika u Prištini da su njihovi stavovi usaglašeni sa Evropskom unijom i spekulacije da bi prištinske vlasti mogle, "uz podršku međunarodne zajednice", preuzeti vlast na severu Kosova u slučaju izostanka sporazuma.

Na pitanje da kaže kako visoka predstavnica EU Ketrin Ešton gleda na ovakve izjave, njena portparolka Maja Kocijančič prenela je Beti da je "obema stranama dato vreme da obave konsultacije u svojim sredinama i sada se očekuju njihovi odgovori".

Maja Kocijančič je dodala da je to jedino što može da kaže upravo zato što su konsultacije u toku i što se tek čekaju odgovori i odluke.

Ona je prethodno istakla da su do sada iznošeni predlozi obe strane i dalje na pregovaračkom stolu.

(Izvor: B92)

Pogledajte još