Samo Jordan bojkotuje debatu o Hagu

Predsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić zakazao je sednicu za sledeću nedelju.

Ugledni američki list, koji prati politiku i međunarodne odnose, navodi da se Jordan odlučio za bojkot zbog zabrinutosti da bi Jeremić mogao da organizuje nepravednu kritiku Tribunala za bivšu Jugoslaviju.

Jordanski ambasador u UN Zeid Rad Zeid al Husein rekao je da će to pitanje potegnuti na sastanku predstavnika Organizacije Islamske konferencije, koji će se održati danas. Međutim, Forin Polisi ovakvu odluku naziva donkihotovskom, zato što se malo drugih država odlučilo da sledi taj primer.

Sjedinjene Američke Države i evropske vlade takođe su izrazile zabrinutost zbog vremena (Dana NDH 10. aprila) kad se organizuje ceo događaj, i Jeremićevog vođenja konferencije, piše časopis, ali dodaje da se sve to završilo na privatnim razgovorima sa predsednikom Generalne skupštine.

Oni neće bojkotvati skup, a nameravaju da pošalju diplomate nižeg ranga da bi pokazali svoje nezadovoljstvo, kažu za list diplomate sa Ist rivera.

Američka misija pri UN nije želela zvanično da komentariše skup, dodaje Forin Polisi.

Ambasador Lihtenštajna u UN Kristijan Venevaser, koji je obavljao funkciju predsednika Parlamentarne skupštine zemalja članica međunarodnog krivičnog suda, kaže da u velikom delu deli zabrinutost svog jordanskog kolege oko skupa, ali smatra da bojkot nije najefektnije rešenje.

On je kazao da pozdravlja debatu o radu međunarodnog krivičnog zakonodavstva, ali smatra da se Jeremić previše usko bavi samo Tribunalom zaduženim za bivšu Jugoslaviju i ignoriše stavove o zabrinutosti koje su iznele države članice.

Nažalost, ovo je izgubljena prilika da se nešto dobro uradi, ali mislimo da bojkot nije najefektniji rešenje. Argument više da učestvujemo je da kažemo pravu stvar, jer inače neće biti nikoga da to kaže , rekao je ambasador Venevaser.

Međutim, list citira raniju Jeremićevu izjavu, u kojoj je istakao da su njegovi napori da se dođe do balansirane liste govornika, suočili sa državama, koje nije imenovao, ali koje su na njih vršile pritisak da odustanu.

(Izvor: B92)

Pogledajte još