Vulin: Uvek ćemo da pomažemo Srbima na Kosovu

On je prilikom obilaska mulietničkog sela Suvi do, nadomak Kosovske Mitrovice, u kome živi 78 porodica, rekao da su osnovni problemi stanovnika tog sela bezbednost, neprekidne kradje i nasilje koje se stalno ponavlja i potpuni nemar pripadnika kosovske policije i međunarodne zajednice da se ovaj problem reši ili da se bar radi na njegovom rešavanju.

"Država Srbija je tu da pomogne i mi ćemo uraditi sve što je u našoj moći da život učinimo mogućim, ali to nije moguće bez čvrste volje međunarodne zajednice da se problem bezbednosti reši", rekao je direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

On je posetio domaćinstvo porodice Radovana Apostolovića kojoj je uručio semenski kukuruz, donaciju opštine Zemun i kompanije "Agrimaks" iz Vrbasa.

"Danas smo ovde da podelimo semenski kukuruz i to je još jedan dokaz da smo ovde da ostanemo. To je još jedan dokaz da država Srbija ne misli da napušta ovaj prostor, već, naprotiv, da bude tu i da život na ovim prostorima čini mogućim"
, rekao je Vulin.

Radovan Apostolović živi u selu Suvi do, sa tri ćerke, ali pošto mu je ukraden traktor, sprečen je u obrađivanju tri hektara zemlje.

"Došli smo ovde da damo mali dopinos boljem životu na Kosovu i Metohiji i da pokažemo da nismo zaboravili naš narod koji danas ovde veoma teško živi", rekao je član Gradskog veća opštine Zemun Milosav Stamenov .

Direktor kompanije "Agrimaks" Goran Saratlić rekao je da je donacija semenskog kukuruza namenjena za oko 250 hektara zemljišta i dodao da će takva praksa biti i dalje nastavljena.

Govoreći o pokušajima Albanaca da nasele područja koja su ranije bila naseljena Srbima i da na taj način promene etničku sliku tog sela, Vulin je rekao da ni za Srbe, kao ni za Srbiju nije problem da se vrate svi Albanci koji su ovde živeli pre sukoba i da će uvek naići na dobrodišlicu da se vrate na svoja ognjišta.

"Uostalom, mi to tražimo za interno raseljene Srbe, tako da to ne možemo uskraćivati Albancima koji su zbog sukoba raseljeni. Potpuno je neprihvatljiv plan vlasti Prištini da pokušaju da promene etničku strukturu i na ove prostore dovedu ljude koji ovde nikada nisu živeli", naglasio je Vulin.

On je dodao da je predloženo formiranje mešovite komisije koju će činiti UNMIK, UNHCR, predstavnici lokalne samouprave i albanske zajednice, kao i predstavnici sela koji će odlučivati ko može, a ko ne može da se naseli.

(old_image)
Foto: Beta

"Oni znaju ko je ovde živeo pre sukoba, a ko ne", rekao je Vulin i naveo za primer opštine Zvečan gde su pre nekoliko dana četiri albanske porodice dobile građevinske dozvole, a još osam je u poroceduri.

"Sa naše strane ne postoji ni najmanji problem da se vrati neko ko je živeo ovde pre sukoba, ali da pokušavate da dovodite ljude koji tu nikada nisu živeli i koji za cilj imaju izazivanje nereda i promenu etničke strukture to je za nas neprihvatljivo", poručio je direktor Kancelarije za KiM.

Vulin će tokom dana posetiti Srbe koji žive u selima Suvo grlo i Banje, u opštini Srbica, na severu Kosova. Nakon toga obićiće Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici i razgovarati s predstavnicima UNMIK-a.

On je juče na Fakultetu tehničkih nauka u Kosovskoj MItrovici, povodom obeležavanja Dana studenata, uručio 79 stipendija najboljim studentima.

Otvaranjem aneksa Osnovne škole "Leposavić" u Leposaviću Vulin je juče počeo dvodnevnu posetu severu Kosova. Aneksom je obuhvaćeno 10 novih učionica, od koji su dve opremljene za učenje stranih jezika.

(Izvor: B92)

Pogledajte još