THAAD: Čudo tehnike kojim će se Amerikanci braniti od Severne Koreje (VIDEO)

Nakon što je, navodno, vojska Severne Koreje dobila "konačnu dozvolu" za nuklearni napad na SAD, Pentagon nije previše gubio vreme da odgovori jednako oštro i... spektakularno! Kako je juče objavljeno, Bela kuća je preduzala sve mere zaštite protiv severnokorejskog napada. Jedno od "čuda tehnike" kojim će se Amerikanci braniti je, kako prenosi "Jutarnji.hr", i protivraketni odbrambeni sistem THAAD (Terminal High Altitude Area Defense).

- THAAD je sistem kopnene protivraketne obrane koji uključuje pokretni laser i presretače raketa. Sadrži i radar za praćenje AN/TPY-2 i integrisani sistem kontrole požara. THAAD će osnažiti obrambene sposobnosti američkih građana na teritoriji Guama i američkih vojnika koji se nalaze na tom području. Sjedinjene Američke Države i dalje pozivaju severnokorejsko vođstvo da prekine provokacije, kao i da poštuju svoje međunarodne obaveze. Sjedinjene Američke Države i dalje su na oprezu i budno prate svaki pokret severnokorejske vojske i spremni smo da branimo američke teritorije, naše saveznike i naše nacionalne interese - piše u saopštenju za javnost koje je juče objavio Pentagon.

U međuvremenu, Severna Koreja je postavila dva projektila srednjeg dometa na mobilne lansirne rampe i sakrila ih na istočnoj obali, što se smatra pretnjom Japanu i američkim bazama na Pacifiku. Međutim, agencija "Reuters" ne potvrđuje ovu vest.

Izvor: Jutarnji.hr

Pogledajte još