Skupština UN: Nikolić i Mrkić na debati o Hagu

Debatu o ad-hok sudovima za ratne zločine, na kojoj bi prvi govornik trebalo da bude Nikolić, za 10. april zakazao je predsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić.

Debata će početi zasedanjem cele Generalne skupštine, kada se očekuje i obraćanje Nikolića, a rad će potom biti nastavljen u dva tematska panela.

Raspravu o radu međunarodnih sudova za ratne zločine Jeremić je zakazao prošle godine, nakon oslobađajuće presude u Haškom tribunalu za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

Jeremić je tada rekao da je to "zvaničan način da u UN bude pokrenuta rasprava o tome koliko je rad Haškog tribunala bio legitiman i sveobuhvatan i kakve su posledice", kao i prilika da se međunarodnoj javnosti predstavi kakvo viđenje događaja iz devedesetih godina ima Srbija.

Prema pisanju američkog časopisa "Forin polisi", zbog bojazni da će rasprava, zakazana na godišnjicu osnivanja profašističke NDH u Drugom svetskom ratu, biti iskorišćena za nepravedan napad na Haški tribunal, više eminentnih ličnosti odustalo je od učešća u debati.

SAD i evropske zemlje predstavljaće diplomate nižeg ranga, a Hrvatsku će predstavljati ambasador pri UN.

Kako se navodi u tekstu u časopisu "Forin polisi", Jordan je jedina članica UN koja je najavila da će sasvim bojkotovati skup.

(Izvor: B92)

Pogledajte još