Istraživanje CeSID-a pokazalo: Rome i dalje ne žele za komšije i familiju

Vuković je na konferenciji za novinare u Novom Sadu rekao da je CeSID-ovo istraživanje "Kako do drugačije slike o Romima u medijima" pokazalo i da je među građanima prisutna "mimikrija", odnosno da prvo deluje kao da diskriminacije nema, a da se na kraju odgovori svedu na dva diskriminišuća stava.

- Na početku sve izgleda dobro, ali na kraju imamo odgovore u kojima ljudi kažu "ne želim da mi budu komšije" i "ne želim ih u svojoj familiji". To su dva stava koja su dominantna - rekao je Vuković.

Istraživanje je obavljeno telefonski sredinom decembra 2012. godine na uzorku od 1.600 građana, a rezultati kažu da svega 35 odsto njih smatra da je položaj Roma u Srbiji loš.

Četvrtina građana smatra da je položaj romske zajednice "dobar", dok je svaki treći ispitanik uveren da Romi u Srbiji žive "ni dobro ni loše".

Istraživanje je pokazalo i podatak da dve petine građana izričito tvrdi da ne postoji diskriminacija romske populacije u Srbiji.

U okviru projekta rađena je i Medijska analiza, zasnovana na više od tri miliona tekstova koje sadrži baza Medijskog arhiva Ebart, a obuhvatila je period od 2003. do 2012. godine.

Medijski ekspert Danica Laban rekla je da je diskriminacija Roma u medijima u Srbiji znatno manja od 2010. godine, a da je pre toga medijsko izveštavanje bilo površno i zasnovano jedino na incidentima.

- Od 2010. godine do danas primetno je pozitivnije izveštavanje medija o Romima, govori se o obrazovanju, zdravlju i afirmativnim merama što je pozitivno uticalo i na same Rome i porast broja studenata među njima - rekla je Laban.

Ona je naglasila da je diskriminacija u rubrikama crne hronike i dalje izražena, te da novinari "skoro po pravilu navode imena i identitet prestupnika i maloletnika kada se radi o pripradnicima te etničke grupe".

Cilj projekta "Kako do drugačije slike o Romima u medijima" je poboljšanje položaja romske zajednice u Srbiji, a na osnovu rezultata dobijenih analizom medija i ispitivanjem javnog mnjenja, definisana je Strategija za bolje medijsko predstavljanje romske zajednice.

Projekat je podržala Kancelarija za ljudska i manjinska prava.

Izvor: Beta

Pogledajte još