Panika na Kipru: Građani iz straha ponovo hrle u banke

Kipar je s međunarodnim kreditorima dogovorio isplatu deset milijardi evra vrednog zajma, ali su se javila strahovanja da neće moći da prikupi 5,8 milijardi, koliko je potrebno da bi dogovor bio ispoštovan.

Hronologiju dešavanja na Kipru možete videti ovde.

Nakon širenja spekulacija jutros, klijenti su formirali duge redove ispred nekih banaka, pa je vlada bila prinuđena da se obrati javnosti i opovrgne, kako navodi, neopravdane i neosnovane tvrdnje.

"Takav potez nikada nije razmatran i kategorički odbacujemo da takva ideja postoji", navelo je kiparsko Ministarstvo finansija.

"Sa 'trojkom' (kreditora) je postignut sporazum i on ne uključuje nikakve dodatne mere koje bi vodile novom kresanju depozita", dodalo je ministarstvo.

Prema planu smanjenja kiparskog bankarskog sektora, deponenti banke Banke Kipra s depozitima većim od 100.000 evra mogli bi da ostanu i bez preostalih 60 odsto sredstava, u zavisnosti od troškova gašenja dela Laiki banke i spajanja njenog preostalog dela s Bankom Kipra. Oni će, u najboljem slučaju, morati da sačekaju duži niz godina da bi podigli deo svog novca.

Banke na Kipru posluju uz stroge kontrole kapitala otkako su otvorene prošle nedelje, nakon gotovo dvonedeljne pauze zbog straha od masovnog odliva depozita.

(Izvor: Blic, Tanjug)

Pogledajte još