Severna Koreja: Evakuišite ambasade

Ruske diplomate su danas saopštile da je Severna Koreja predložila Rusiji da razmotri mogućnost evakuacije svoje ambasade u Pjongangu.

"Predstavnik severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova predložio je danas da Rusija razmotri pitanje evakuacije zaposlenih u ruskoj ambasadi", rekao je portparol ambasade, a prenela ruska novinska agencija RIA Novosti.

Ruska strana je taj predlog primila k znanju i nastavlja da radi normalno, rekao je on i dodao da je isti predlog upućen i drugim diplomatskim misijama u Severnoj Koreji.

Severna Koreja je dve rakete srednjeg dometa postavila na pokretne lansere i sakrila ih na istočnoj obali zemlje, javila je južnokorejska agencija citirajući obaveštajne izvore u Seulu.

Izveštaj nije moguće potvrditi, ali je možda ovaj korak usmeren ka demonstriranju pretnje Pjongjanga ili Japanu ili američkim bazama na Guamu.

Severna Koreja je pretila da će raketirati baze SAD na ostrvu Guam u Pacifiku, ukoliko ih Amerika napadne.

"Ranije ove nedelje Sever je prebavio dve rakete Musudan vozom i postavio ih na pokretne lansere", citirala je agencija vojnog zvaničnika Južne Koreje.

Ministarstvo vojske u Seulu nije želelo da komentariše izveštaj Jonhapa, preneo je Rojters.

Južnokorejski mediji su juče objavili nepotvrđene izveštaje da je Sever prebacio jednu raketu srednjeg dometa na istočnu obalu, iako nije bilo potpuno jasno o kom tipu rakete je reč.

Spekulisalo se da se možda radi o dve vrste raketa od kojih se ni za jednu pouzdano ne zna da li je isprobana. Jedna je takozvana raketa Musudan, za koju ministarstvo odbrane Južne Koreje kaže da ima domet od 3.000 kilometara. Druga ima šifru KN-08 i za nju se veruje da je interkontinentalna balistička raketa, koja je takođe neisprobana.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje je reklo da ne veruje da je na istok prebačena raketa KN-08. Južnokorejski ministar odbrane Kin Kvan-Jin izjavio je juče da bi prebačena raketa mogla da dosegne "značajnu daljinu", ali ne američko kopno. Kim je poslanicima rekao da bi svrha ove rakete mogla da bude probno testiranje ili vojna vežba.

Južna Koreja spremna da povuče radnike iz Kesonga

"Mi smo spremni da evakuišemo južnokorejske radnike zbog njihove bezbednosti kada situacija to bude nalagala", rekao je ministar Rjo Kil-je, dodajući da je u fabrici ostalo 608 radnika iz Južne Koreje, pošto su se 253 radnika vratila kući.

On je kazao da Seul za sada ne planira povlačenje radnika iz fabrike, koja je poslednje što vezuje Severnu i Južnu Koreju i apelovao na Pjongjang da otvori fabrički kompleks.

Južnokorejske kompanije su uložile oko 500 miliona dolara u fabrički kompleks od kada je otvoren 2000. godine.

Severna Koreja je u sredu zabranila Južnokorejcima da uđu u Kesong, a u četvrtak je zapretila da će povući sve svoje radnike i zatvoriti čitav kompleks. Ona je danas zatvorila kompleks zbog praznika, saopštili su zvaničnici, prenose agencije.

Oko 53.000 Severnokrejaca koji rade u 123 južnokorejske kompanije u zajedničkoj industrijskoj zoni Kesong, koja se nalazi na teritoriji Severne Koreje, 10 kilometara od granice sa Južnom Korejom, danas ne rade zbog praznika.

Amerikanci za pomoć Južnoj Koreji u slučaju napada

Američki zvaničnici su rekli da Obamina administracija koja je vojnim potezima htela da pošalje poruku Severnoj Koreji i saveznicima SAD da uzimaju pretnje Pjongjanga ozbiljno, planira da promeni brzinu i smanji ton javnih saopštenja o zajedničkim vojnim vežbama sa Seulom.

Rezultati najnovijeg istraživanja javnog mnenja koju je sprovela agencija "Galup" pokazali su da većina Amerikanaca smatra da SAD treba da pruže pomoć Južnoj Koreji ako je Severna Koreja napadne. Pedeset pet odsto anketiranih misli da SAD treba da pomognu Seulu, a 34 odsto se ne slaže sa tim, dok su ostali neopredeljeni, prenosi AFP.

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još