Vedrana Rudan: Ulazak u EU je kao ulazak u Jugoslaviju 1989, dakle - samoubilački čin

"Ja od ulaska u EU, za Hrvatsku i za Srbe, lično očekujem propast", kategorično je rekla Rudanova u intervjuu Tanjugu.

"Ulazak u Evropu danas je kao da ulazite u Jugoslaviju '89, dakle, samoubilački čin", slikovita je bila poznata književnica.

Objašnjavajući to, ona je kazala da "ćemo postati još veći robovi, biće uništena poljoprivreda, zdravstvo, školstvo, jedini gospodar našeg života biće novac" .

"Ko može platiti zdravlje, školu, stan, taj će živeti, a 90 posto će crknuti", dodala je ona.

Rudanova je rekla da su "u Evropi razbojnici, koji znaju šta hoće, međunarodne banke, lopovi svih profila".

"Hrvatska će izgubiti ulaskom u Evropu, osim političara koji će u njihovom parlamentu sedeti za sa 10.000 evra mesečno", dodala je ona.

  • O bombardovanju i osiromašenom uranijumu

Književnica se danas obrela u Beogradu na poziv svog izdavača VBZ Beograd koji je objavio knjigu izabranih tesktova "Zemlja Krvi i Idiota" pisanih proteklih godina za njen, izuzetno popularni blog, koji je tokom tri godine posetilo više od tri miliona čitalaca.

Među tekstovima u kojima se nemilosrdno, sa puno cinizma i sarkazma obračunava sa EU, Amerikancima, Katoličkom crkvom, hrvatskim političarima, svim tabu temama...ima i nekoliko koji se odnose na posledice NATO bombardovanja 1999. pre svega o epidemiji karcinoma na celom Balkanu.

Na pitanje kako ona vidi taj problem, Rudanova je konstatovala da se u Srbiji jako malo o tome govori.

"Malo se govori i u Hrvatskoj, naravno, jer smo mi ušli u NATO, pa su Amerikanci naši veliki prijatelji. Dakle, na Beograd su bačene bombe sa osiromašenim uranijumom. Na Kosovu takođe, u Hrvatskoj su te bombe koje nisu pale na Srbiju i Kosovo, bačene u Jadransko more", nastavila je ona i dodala da prema podacima do kojih je došla "u Srbiji mali psi sedam puta više umiru od leukemije, nego pre bombardiranja".

Rudanova je, međutim, primetila da nema službenih podataka o tome koliko Srba umire od raka.

"Ja živim u Istri, u jednom prelepom kraju Hrvatske, u kome ima najviše raka u Evropi", rekla je ona i ispričala da "ljudi sa Kosova imaju puno rodbine u njenom kraju.

"Na desetine Kosovara dolazi u Rijeku na lečenje i doslovce se raspadaju od raka", rekla je ona.

Prema njenim rečima, sve je na Balkanu u rukama krupnog kapitala, ova tema mu ne odgovara, ali "te bombe nisu uništile samo nas i našu decu i naše unuke i zato su Srbija, Hrvatska i bivša Jugoslavija u velikom problemu" .

  • "Ni Hrvatica, ni Srpkinja, ni Albanka ni Bošnjakinja, već ljudsko biće"

Pošto je zatrpavaju mejlovi čitalaca, Rudanova je na pitanje šta im odgovora dala kratak odgovor: "Pa što god oni pitaju, ja ne odgovaram!".

Ovo je dopunila objašnjenjem da je njen princip da piše što joj padne na pamet, oni komentarišu kako ih je volja.

"Ako u mojim tekstovima nalaze odgovore, dobro je, ako ne, to je njihov problem", dodala je ona.

Rudanova je sa žaljenjem konstatovala da je zapanjuje to što je najžešća tema na njenom blogu velika i strastvena bitka između četnika i ustaša koja traje 20 godina. Ona je javno kazala da nije "ni Hrvatica, ni Srpkinja, ni Albanka ni Bošnjakinja, već ljudsko biće."

"Ja pokušavam tim takozvanim četnicima i ustašama da objasnim da igraju u krivom filmu, ali mi baš ne uspeva", požalila se Rudanova.

  • O čemu trenutno piše

Na nezaobilazno pitanje šta sada piše, jer je od njenog poslednjeg romana " Kosturi okruga Medison" prošlo više od godinu dana, ona je kazala da radi na knjizi u kojoj muž nakon 20 godina, napušta ženu i odlazi sa 20 godina mlađom, dok devojčica od tri ili pet godina gleda tu tragediju svoje bake i dede, i misli što misli.

"Knjiga će se zvati 'Ja Pipi' jer to je ime devojčice a model za nju je moja unuka, samo srećom nisam ja ta koju je muž ostavio", dodala je Rudanova i najavila da bi se roman mogao pojaviti do kraja godine.

(Izvor: Tanjug, Blic)

Pogledajte još