Konačna odluka o ponudi Brisela posle sednice Predsedništva SNS

RTS prenosi i da zamenik američkog državnog sekretara Filip Gordon neće za vikend posetiti Beograd i Prištinu.

Kako je RTS-u rečeno u Predsedništvu, vrlo je malo verovatno da će Beograd posetiti i ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijem Hejg.

Prištinski dnevnik "Lajm" danas je pozivajući se na diplomatske izvore preneo da će Gordon i Hejg, tokom ovog vikenda, posetiti Prištinu i Beograd. "Lajm" je preneo da je, prema rečima neimenovanog izvora, reč o kurtoaznoj poseti, pošto su se dve strane, kako tvrdi, već dogovorile o sporazumu 2. aprila.

U Predsedništvu Srbije danas popodne održane su konsultacije predsednika Tomislava Nikolića, premijera Ivice Dačića i vicepremijera Aleksandra Vučića. U međuvremenu, premijer je na sednici Vlade Srbije obavestio ministre o dijalogu sa Prištinom, a potom se pridružio Nikoliću i Vučiću.

Privremeni organi

Vlada je donela i odluku o obrazovanju privremenih organa u opštinama Đakovica, Dečani, Klina, Prizren, Uroševac, Podujevo, Glogovac, Kačanik, Štimlje i Suva Reka.

Privremeni organi će obavljati poslove iz nadležnosti skupštine i izvršnih organa u ovim opštinama na području Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Predsednik Nikolić razgovarao je tokom dana sa američkim ambasadorom Majklom Kirbijem i preneo mu da je veoma razočaran ishodom nedavnih pregovora Beograda i Prištine, koje, kako se navodi u saopštenju Pres službe, Srbija shvata kao pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, a ne o statusu Kosova i Metohije.

U međuvremenu, savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je da će državni vrh konačan stav o ponudi iz Brisela doneti na osnovu detaljne procene šta su gubici u jednom, a šta gubici u drugom slučaju, pošto je, kako je rekao, potpuno jasno da će u oba slučaja Srbija, nažalost, biti usočena sa velikim izazovima i gubicima.

Đurić je ocenio da dijalog koji je vođen u prethodnom periodu nije uzaludan i da je sama činjenica da se razgovaralo znatan napredak. 

"Mi mislimo da na pravi dijalog, a ne na dijalog u kojem se samo nameću rešenja i očekuje od jedne strane da prihvati jednostrani sporazum kojim se odriče svih svojih interesa. Dakle, mislimo da se u pravom dijalogu može doći do rešenja", rekao je on.

Đurić je ponovio da je Srbija posvećena tom dijalogu i da od međunarodne zajednice odnosno EU koja je posrednik u ovom dijalogu očekuje da pravilno razume koji je stabilizirajući efekat do sada dijalog imao na Kosovo i Metohiju i na region i da pravilno izvaga koje su moguće štetne posledice u slučaju odustajanja od daljeg dijaloga.

(Izvor: Tanjug, Blic)

Pogledajte još