Devenport: Dogovor o zajednici srpskih opština nadohvat ruke

Devenport, koji je ovu procenu dao na osnovu izjava "onih koji su direktno uključeni u pregovore", rekao je u intervjuu za "Danas", da je za postizanje dogovora neophodan kompromis dve strane, od kojih, kako je istakao, u ovom trenutku sve u potpunosti zavisi.

"Moja vlada procesu dijaloga, organizovanom pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, daje najiskreniju podršku. Nikako ne treba smetnuti s uma da je u ovom procesu postignuto već dosta konkretnih stvari", kazao je ambasador Devenport.

Na pitanje da li postoji mogućnost da dođe do još jednog susreta predstavnika Prištine i Beograda u Briselu, uprkos najavi visoke predstavnice EU Ketrin Ešton da je ove sedmice bio poslednji formalni sastanak, Devenport je odgovorio da dve strane treba da rade u pravcu postizanja dogovora u skladu s vremenskim rokovima o kojima je Eštonova govorila.

"To bi u praksi značilo nastavak angažovanja na ispunjavanju kriterijuma koje je Evropski savet naveo u svojim zaključcima u decembru prošle godine", rekao je Devenport.

Devenport je kazao i da je ohrabrujuće aktivno učešće ključnih političkih lidera Srbije u procesu dijaloga.

"Premijer Srbije Ivica Dačić i njegov prvi zamenik Aleksandar Vučić su u potpunosti posvećeni dijalogu i znam da je i jednom i drugom veoma stalo do pozitivnog ishoda razgovora s Prištinom. I dalji napredak ovog procesa će zavisiti od njihovog iskrenog i konstruktivnog učešća", ocenio je britanski ambasador.

Upitan da li, ukoliko se do utorka ne postigne dogovor s Prištinom, to automatski znači da Srbija ne dobija datum pregovora sa EU u junu, Devenport je rekao da su zaključci Evropskog saveta o kriterijumima koje Srbija treba da ispuni i dalje aktuelni.

"Mislim da u ovom trenutku sva energija i pažnja treba da budu usmereni ka postizanju dogovora koji će biti istinski doprinos istorijskoj normalizaciji odnosa. Evropski savet je jasno naveo šta su kriterijumi koje Srbija treba da ispuni kako bi otvorila pregovore o članstvu. Ti zaključci Evropskog saveta su i dalje aktuelni", rekao je Devenport.

Britanski ambasador dodao je da je njegova zemlja aktivni zagovornik proširenja EU.

"Smatramo da je dalje proširenje, koje uključuje Srbiju i sve države Zapadnog Balkana, dobra i korisna stvar i želimo da Srbija uspe u ostvarenju svojih planova čim se za to steknu uslovi. Evropski savet je naveo kriterijume u odnosu na koje će biti procenjeno da li je došao trenutak da Srbija otpočne pregovore o članstvu u EU", istakao je on.

Devenport smatra da, u međuvremenu, Srbija treba da "održi ritam u sprovođenju reformi i modernizaciji, da nastavi da gradi nezavisno sudstvo, jača svoje nezavisne institucije poput ombudsmana, državne revizorske institucije i tako dalje.

"Radi se o ogromnim izazovima, ali Srbija u suočavanju sa ovim izazovima može da računa na političku, tehničku i finansijsku podršku EU i njenih država članica, od kojih su mnoge prošle isti put", smatra Devenport.

Devenport je rekao da u procesu dijaloga, EU kao njegov pokrovitelj, ima punu i aktivnu podršku Sjedinjenih Američkih Država.

(Izvor: Tanjug, Danas)

Pogledajte još