fbpx

Polugodišnji skok - 15,3 odsto

Cene proizvođača električne energije, gasa i vode u junu u odnosu na maj pale 0,1 odsto, a ipak su za šest meseci porasle 12,2 odsto
Poput cena na malo koje su u junu u odnosu na maj ostale bezmalo nepromenjene, tako su i cene proizvođača industrijskih proizvoda porasle skromnih 0,2 odsto. Kada se, međutim, uporede podaci o kretanju cena proizvođača u prvom polugođu ove sa istim razdobljem prošle godine vidljivo je da su one porasle čak 15,3 odsto. Istovremeno nije za zanemarivanje ni činjenica da su one od početka godine pa do juna skočile 6,4 odsto.
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u junu u odnosu na maj jedino su pale cene energije i to neznatnih 0,3 odsto, ali je njihov šestomesečni skor bio čak 23,8, dok su one u odnosu na decembar prošle godine bile više 8,7 odsto. U sektoru vađenje ruda i kamena cene proizvođača bile su u junu u odnosu na prethodni mesec, kao uostalom i u odnosu na lanjski decembar više 1,9 odsto, dok je polugodišnji rast dostigao 10,8 odsto. U prerađivačkoj industriji junski rast cena bio je skormnih 0,2 odsto, ali u odnosu na prošlogodišnji decembar 5,8, dok je u prvih šest meseci u poređenju sa istim periodom prošle godine procenat poskupljenja bio znatno veći − 14,1 odsto. U okviru prerađivačke industrije ubedljivo najviše su svoje cene podigli proizvođači drugih električnih mašina i aparata i to u odnosu na decembar 29,3 odsto, a u odnosu na lanjskih šest meseci i više, odnosno 36,3 odsto.
Mada su cene proizvođača električne energije, gasa i vode u junu u odnosu na maj pale 0,1 odsto, one su, ipak, za šest meseci porasle 12,2, a u prvom polugođu ove u odnosu na isti period prošle godine 19,2 odsto. Prema podacima državne statistike za takozvane izabrane grupe vidljivo je da su cene poljoprivrednih mašina i uređaja, kao i hemijskih sredstava za poljoprivredu ostale na majskom nivou. Za proteklih šest meseci, međutim, cene poljoprivrednih mašina i uređaja poskupele su sedam, a hemijskih sredstava 12,5 odsto. U prvom polugođu ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje cene poljoprivrednih mašina i uređaja porasle su 17,1 odsto, a hemijskih sredstava 17 odsto.
Ovaj skok cena naravno ugradio se, ili će se tek ugraditi i u maloprodajne cene poljoprivrednih proizvoda. Za razliku od ove dve grupe proizvoda koje u junu nisu menjale cene, elementi i materijal za ugrađivanje u građevinarstvu u sezoni, odnosno u junu u odnosu na prethodni mesec poskupeli su 2,4 odsto, a od početka godine 11, tako da je u prvom polugođu ove u odnosu na isti period prošle godine to poskupljenje dostiglo 14,3 odsto. Istovremeno drumska saobraćajna sredstva u junu su bila 2,2 odsto skuplja, a u odnosu na decemabr 12,5 i u odnosu na lanjsko prvo polugođe 12,7 odsto.
Tečna goriva i maziva iako su u junu bila 5,2 odsto jeftinija nego u maju, u odnosu na decembar skuplja su 8,4, a u odnosu na lanjsko prvo polugođe čak 56,4 odsto. Metalni aparati za domaćinstva su u junu poskupeli 1,2 odsto, a od početka godine četiri, dok je polugodišnji rast bio 14,1 odsto. Za razliku od njih proizvođači električnih aparata za domaćinstvo svoje cene u junu su podigli 0,4 odsto, a od početka godine njihov rast bio je takođe dvocifren − oko 22 odsto. Kada je već reč o kućnim potrepštinama valja još pomenuti drveni nameštaj čiji su proizvođači podigli svoje cene 0,3 odsto, a od početka godine za manje od jedan, tačnije 0,8 odsto. Proizvođači odeće, odnosno tkanina i konfekcije u junu su podigli svoje cene 0,4 odsto i njihovo poskupljenje u odnosu na start ove godine bilo je 3,3, ali polugošnji skor bio je 11,3 odsto. Kožna i gumena obuća u junu imala je iste cene kao i u maju, dok je ona u odnosu na decembar prošle godine poskupela 2,4 odsto, ali i pored toga kada se uporede ovogodišnjih i prošlogodišnjih šest meseci cene su, zapravo, pale 3,6 odsto. (“Pregled”)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.