Ljajić: Istorijsko "ne" za tri-četiri godine postaje istorijsko "da"

On je rekao da će, ako on bude prihvaćen, to biti zato što su sve ostale alternative još gore i neprihvatljivije.

- Ovakav kakav jeste plan je neprihvatljiv i tu nema nikave razlike među nama. Jedina stvar, ukoliko taj plan prihvatimo i zbog koje prihvatamo taj plan bilo bi da on jeste loš, ali da su alternative neprihvatanju tog lošeg plana još gore i neprihvatljivije - kazao je Ljaijić.

On je poručio da Srbija treba da vodi računa o čuvanju unutrašnje političke stabilnosti i da nastavi put ka evropskim integracijama.

- Bila bi ogromna grška da taj put prekinemo, bez obzira na to kako će se ovo završiti - smatra potpredsednik Vlade. On je naveo da ne predviđa katastrofičan scenario, ukoliko Srbija ne prihvati plan, ali, kako je ocenio, zemlja time ulazi u period nesigurnosti, neizvesnosti, a kasniće se bar dve godine u evropskim integracijama.

Ljajić je podsetio da nema puno vremena i da narednih dana članice vladajuće koalicije moraju da donesu konačnu odluku.

- Narednih dana bi trebalo da se obave konsultacije na nivou vladajuće koalicije, verovatno će se održati i neka vanredna sednica, gde bi se Vlada izjasnila o tom planu - kazao je potpredsednik Vlade i lider Socijaldemokratske partije Srbije.

On je napomenuo da paralelno sa konsultacijama u srpskom državnom vrhu traju i diplomatske aktivnosti, a traže se jasne garancije da će Srbija, ukoliko pristane na plan, sigurno u junu dobiti datum za početak pregovora .

- Paralelno sa time vrše se diplomatske aktivnosti, da vidimo da li se još nešto može popraviti.Naredni dani će rešiti tu dilemu, mi nemamao mnogo vremena, s obzirom da do 10. aprila Ketrin Ešton treba da piše svoj izveštaj Evropskoj komisiji o toku ovih pregovora i zato do tada treba da donesemo ovu odluku - kazao je Ljajić.

On nije siguran u to da plan za sever Kosova koji je Srbiji ponuđen u Briselu može puno da se promeni, ali smatra da Srbija u narednim danima mora da učini sve što može kako bi neke stvari iz tog plana modifikola, promenila ili razjasnila.

- Ne možemo argumentima da branimo ovaj plan koji nam je ponuđen. Jedino što možemo da branimo je da smo pod velikim ogromnim pritiskom i da nas iskustvo uči da je svaki naredni plan bio još lošiji - od Rambujea pa na dalje. I ove runde razgovora koje su vođene, u svakoj sledećoj rundi smo imali situaciju da su ti pregovori bili teži i ponuda bila manja - objasnio je Ljajić.

On je poručio da treba voditi računa o tome šta bi se dogodilo za tri ili četiri godine, ako Srbija sada sve odbije.

- Da ovo istorijsko "ne" ne postane za tri-četiri godine istorijsko "da", ali sa izgubljene tri ili četiri godine i rešenje koje nije ništa bolje od ovoga - upozorio je Ljajić.

Povodom poziva koje prvi potpredsednik Vlade i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić upućuje svim političkim činiocima da se izjasne o ponuđenom rešenju kosovskog pitanja, Ljajić odgovara da će se on sasvim sigurno izjasniti na sastancima vlađuće koalicije i Vlade.

- Svoj stav ću izneti vrlo transparentno, vrlo razložno. Radi se o najvažnijem državnom pitanjju za koje nema dobrog rešenja. Kakvu god odluku da donesemo kajaćemo se - naveo je Ljajić. On je poručio da Srbija treba da ostane u igri "kako bi se unapredio položaj srpske zajednice na Kosovu i omogućili svi oblici zaštite i povećanje njihovih individualnih i kolektivnih prava".

Izvor: Beta

Pogledajte još