Dan posvećen povišenom krvnom pritisku: 47% stanovništva pati od hipertenzije!

U Srbiji približno 47 odsto odraslog stanovništva ima hipertenziju, odnosno 50 odsto muškaraca i 43 odsto žena, navela je ministarka zdravlja Slavica Ðukić Dejanović.

Prema rezultatima istraživanja zdravstvenog stanja odraslog stanovništva Srbije, skoro polovina stanovnika ne zna da ima povišen krvni pritisak, pa je ona pozvala na redovne kontrole.

Povišen krvni pritisak je najučestalija bolest srca i krvnih sudova i odgovoran je za nastanak više od polovine svih kardiovaskularnih bolesti. Kontrola tih oboljenja se ostvaruje prevencijom i promocijom zdravih stilova života, zajedničkom akcijom zdravstvenog i nezdravstvenih sektora,

Ministarka je predočila da je u gotovo 90 odsto svih slučajeva nepoznat uzrok hipertenzije, dok je u ostalih 10 odsto poznat.

Sa nastankom primarne hipertenzije povezuju se genetska predispozicija, prekomerna upotreba soli, alkohola i slatkih gaziranih i negaziranih pića, nepravilna ishrana i gojaznost, povišene masnoće u krvi, fizička neaktivnost, godine života, pušenje...

- Promenom loših navika, negovanjem zdravih stilova života, kao i redovnom zdravstvenom kontrolom kod izabranog lekara, može se uticati na faktore rizika u cilju sprečavanja hipertenzije i pratećih komplikacija - poručila je ministarka zdravlja.

Izvor: Tanjug via Press

Pogledajte još