Najmisterioznije mesto u BiH: Derviška tekija na reci Buni

Na svega desetak kilometara od Mostara, u regionu Blagaja, na vrelu reke Bune, koji mnogi smatraju jednim od najvećih i najlepših u Evropi, nalazi se jedno, kako mnogi turisti kažu, "misteriozno mesto" koje kao da se "rađa" iz ove neverovatne podzemne kraške reke.

Danas - turisti, a pre pet vekova - turski sultan je bio oduševljen rekom Bunom, pa je naredio da se u neposrednoj blizini njenog izvora, ispod stene visoke 200 metara, sazida tekija. Ovaj islamski Sufi manastir iz 16. veka izgrađen je za potrebe derviškog (Sufi) kulta i okupljanje bratstva, ali i kao konačište za derviše.

Derviš je izraz koji označava muslimanskog "mistika" posvećenog mističnom učenju o islamu. Derviši se još nazivaju i Sufi, što se u Bosni izgovara Sufija.

Na površini tamno modre-smaragdno zelene Bune vide se obrisi ove orijentalne bosanske arhitekture koja do današnjih dana privlači belinom svoje duple fasade, spratom i proširenom sobom koja podseća na balkon.

Osim što tekija se poput neke mistične građevine "rađa" odmah kraj mesta "rađanja" sam Bune, ona se smatra jednim od najmisterioznijih mesta u Bosni i Hercegovini i zbog asketizma derviškog bratstva koje propoveda unutrašnje aspekte islama, usavršavanje vere i odricanje od ega, nasuprot pravnim aspektima islama.

Najčuveniji ktitor ove tekije bio je čuveni Ačik paša čiji se grob (mezar) nalazi u tubetu u samom kompleksu koji je otvoren za posetioce tokom čitave godine.

Za regiju Vrela Bune se vezuje niz legendi.

Prva legenda se vezuje za tvrđavu Blagaj tzv. Stjepan grad gde je stolovao čuveni Herceg Stjepan Vukčić Kosača (osnivač Herceg Novog) po kome je, kako mnogi veruju Hercegovina i dobila ime. Navodno, on je sam sebi dodelio titulu hercega (vojvode). Druga legenda je vezana za sam naziv Blagaj koji potiče, kako mnogi veruju, od blaga koje je Herceg Stjepan sakrio negde u pećinama kroz koje se kretao tajnim hodnicima i posećivao pećinske vile.

Pogledajte još