Ivica Dačić: Ahtisarijev plan je dar u poređenju sa ovim

Međunarodna zajednica odustala je od ranije ponude za veliku autonomiju Srba na severu Kosova i sada ne nudi nikakvu autonomiju, kaže premijer Ivica Dačić.

"Situacija je skoro komična. Ništa nam ne nude. Kako to prihvatiti? Treba doneti vagon da u njemu potpišemo kapitulaciju. Međunarodna zajednica je ranije govorila da neće biti podele Kosova, da je maksimum za Srbe velika autonomija na severu. Sada se ne nudi nikakva autonomija. Svaki francuski grad ima više ovlašćenja nego ta srpska zajednica na Kosovu", rekao je Dačić.

On je naveo da predlog iz Brisela predviđa formiranje protokolarne zajednice Srba, bez izvršnih ovlašćenja, koja može da izdaje publikacije i održava okrugle stolove, ali koja nema ovlašćenja u oblasti obrazovanja, zdravstva i kulture.

"A čak i da ne pominjem pravosuđe i policiju", rekao je Dačić i dodao da srpska zajednica ne bi mogla da osniva ni škole, univerzitete i zdravstvene ustanove zbog čega se postavlja pitanje šta bi to Srbi dobili.

Premijer je rekao da na Kosovu postoji sukob dve fikcije - da Srbiji pripada cela pokrajina i da Priština ima suverenitet nad celim Kosovom.

"Ali suverenitet (Prištine) ne postoji na severu. Da bi Srbi prihvatili da budu deo teritorije, a da ne govore o nezavisnom Kosovu, treba im njihov identitet, njihove posebnosti. To je bio naš polazni stav... Izgleda da je cilj pregovora bio da Srbi prihvate da sve bude u skladu s kosovskim zakonima. Ali, ako je to toliko lako zašto su me zvali da pregovaramo? Tači je mogao da ode na sever i da reši sam problem. Imao je vremena, 14 godina", rekao je on.

Dačić je dodao da je Priština odbila i da postoji regionalna komanda policije koju imenuje srpska zajednica, apelacioni sud na teritoriji srpske zajednice, kao i da jedina vojna snaga na teritoriji gde žive Srbi bude sastavljena od Srba, dok se ne uspostavi uzajamno poverenje.

"Priština je obećala da ćemo imati više nego Ahtisarijev plan. Ali u poređenju s njihovim predlogom taj plan bio je Božji dar. Srbija je suočena s teškim problemom. Ne možemo da prihvatimo taj predlog, a ne možemo ga odbiti jer je direktno vezan za našu evropsku integraciju. Mi smo u živom pesku, pri najmanjem pokretu upašćemo dublje. Nemamo ruku za koju da se uhvatimo. Nemamo podršku kao Tači, koji ne samo da ima SAD nego ima i Evropsku uniju. Mi smo potpuno sami", naveo je Dačić.

On je dodao da je Srbija tražila ono što je dato za više od 200 regiona u Evropi a da nije traženo pravo veta niti odvajanje od Kosova. Takođe je negirao da je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pominjala evropsku administraciju na severu.

"Ako odbijemo nećemo imati datum za početak pregovora za prijem u EU... Mi kasnimo u odnosu na sve. Pre sedam vekova branili smo Evropu od Turaka. A sada nas ta ista Evropa napušta. Srbija je evropski parija. To treba da se promeni", rekao je Dačić.

Podsetimo, premijer Dačić je u četvrtak u Parizu razgovarao sa svojim francuskim kolegom Žan-Markom Eroom. Dačić je pri tom rekao da "dijalog sa Prištinom nema više o čemu da se vodi, jer druga strana ne odustaje od svojih stavova".

U Briselu je u utorak održana osma, i po svemu sudeći, poslednja runda dijaloga Beograda i Prištine, na kojoj nije postignut nikakav dogovor. Dve strane imaju rok do utorka, 9. aprila, da se izjasni o rešenjima za Kosovo.

Premijer Dačić sutra će informisati predstavnike parlamentarnih stranaka o toku pregovora s Prištinom, dok je za ponedeljak zakazana sednica Vlade o ponudi EU.

(Izvor: B92)

Pogledajte još