LSV: Hitno zabraniti SNP Naši

Četiri meseca posle odluke Ustavnog suda da ne zabrani njihov rad, SNP Naši još većom silinom seje mržnju po Srbiji, navodi se u saopštenju LSV i ističe da je taj pokret četiri meseca pravio crne spiskove, određivao ko su patriote a ko izdajnici i špijuni, pretio medijima, nevladinim organizacijama, pojedincima i palio zastavu Vojvodine.

LSV podseća da su pripadnici SNP Naši održavali performance uprkos zabrani policije, upadali na tribune, poručivali da će ostati bez glave onaj ko kaže da je Kosovo nezavisno, vređali Zorana Đinđića, a njegov bulevar preimenovali u "Bulevar Ratka Mladića", počeli kampanju protiv stranih banaka, a danas i nastavili sa plakatima mržnje i progona.

LSV na kraju pita šta još treba da se dogodi i da li pripadnici SNP Naši treba li da krenu u odstrel po spiskovima koje prave.

LDP: Sprečiti pretnje medijima

Liberalno demokratska partija najoštrije je osudila najnovije pretnje upućene medijima i nevladinim organizacijama i zahteva hitnu reakciju državnih organa.

"Poruke na plakatima koji su se ponovo pojavili u mnogim gradovima Srbije satanizuju medije i nevladine organizacije na identičan način kao u bliskoj prošlosti i ozbiljno dovode u pitanje stepen zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda u zemlji", navodi se u saopštenju LDP.

"U demokratskom društvu nikome ne sme da se preti", ističe LDP i navodi da je indikativno da su se upravo oni koji su ranije stavljani na liste na odstrel ponovo našli na udaru ekstremističkih organizacija, uprkos tome što je LDP upozoravala na opasnost koja društvu preti zbog toga i pozivala državu da takvoj praksi stane na put.

"Reakcija državnih organa je tada izostala, čime je dat novi impuls ekstremističkim snagama da nastave da stvaraju atmosferu javnog linča u zemlji, zbog čega LDP očekuje da najnoviji incidenti što pre budu rasvetljeni i da država zaštiti ustavni poredak i garantuje slobodu svakom pojedincu", navodi se.

Đilas: Sankcionisati one koji prave spiskove nepodobnih

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas poručio je danas na svom Tviter nalogu da država mora da sankcioniše sve one koji prave spiskove nepodobnih i lepi po gradu plakate protiv nevladinih organizacija, medija i pojedinaca.

"Pre svega država ne sme da ćuti o tome. Ovakve pojave moraju biti javno osuđene, a počinioci sankcionisani. Treba zabraniti organizacije koje to rade", naveo je Đilas.

(Izvor: Blic)

Pogledajte još