Britanski mediji: EU će Eštonovoj platiti 470.000 evra da ne radi ništa

Dok ne nađe nov posao, Eštonova će od EU tokom tri godine nakon isteka mandata primiti skoro 500. 000 evra

Ova političarka iz redova britanskih laburista će, naime, do 2017. primati 55 odsto svoje sadašnje osnovne plate, 133.500 funti, odnosno 156.780 evra godišnje.

Da bi dobijala ovaj “prelazni prihod”, od nje se ne zahteva da ne radi ama baš ništa, a prihod će joj biti oporezovan po smanjenoj evropskoj stopi, a ne po standardnoj britanskoj stopi oporezivanja visokih prihoda.

Ova suma bi trebalo da garantuje nezavisnost visokih funkcionera EU i njihovu potpunu posvećenost poslu do samog kraja mandata

Obrazloženje glasi da ovaj prihod predstavlja “cenu potpune nezavisnosti” visokih funkcionera EU kao što je Ledi Ešton, koja je takođe i podpredsednica Evropske Komisije. Ovakvi funkcioneri, pritom, 18 meseci nakon odlaska sa položaj moraju da traže dozvolu za stupanje na bilo nov položaj, odnosno posao kojim bi želeli da se bave.

“Važno je da komesari ne počinju da traže nov posao tokom poslednjih meseci svog mandata, i da imaju vremena da potraže odgovarajuć novi posao. Na taj način, oni se i dalje 100 odsto zalažu na poslu za koji su plaćeni, i prisutan je mnogo manji rizik od sukoba interesa”, obrazlaže ovakvu odluku predstavnik za štampu Evropske komisije.

Ketrin Ešton trenutno prima godišnju platu od 287.534 funti (preko 300.000 evra), drugu po veličini među političarima ženskog pola u svetu, a kad 2021. bude dostigla godine za penziju, imaće pravo na penziju EU od 71.000 evra godišnje, što je trostruko više od prosečne penzije u Britaniji.

(Izvor: Blic)

Pogledajte još