Zagrebački studenti sa velikim srcem: Na kontejnerima ostavljaju vrećicu sa hranom i toplom porukom

Mnogima je tada najvažnije da imaju gde prespavati, i nešto za pojesti, a neki od zagrebačkih beskućnika poslednjih dana su se ugodno iznenadili ugledavši kraj kontejnera vrećicu s hranom i toplom porukom u kojoj stoji: "Svi smo nekad gladni, umorni, bespomoćni. Nadam se da će ovo malo hrane barem malo ulepšati dan. Hrana je čista, rok trajanja štima."

Ideja je potekla od nekoliko zagrebačkih studenata, kojima je jedina želja da se ova plemenita akcija proširi u što većem broju, kako bi oni kojima je pomoć najpotrebnija, imali barem jedan topli obrok dnevno. Inicijativa se već naveliko proširila, a osim studenata "čistu hranu za siromašne" ostavljaju i građani.

"Kako sam često po Zagrebu pričala s beskućnicima (mnogo ih je, verovatno niste ni svesni), ali i ljudima s krovovima nad glavom, ali prazna želuca i teških situacija ispod tih krovova, dugo sam razmišljala šta napraviti, kako barem malo olakšati, pomoći... Imala sam ideju da se na nekoliko mesta u gradu stave kutije za hranu za beskućnike, pa kad nešto skuvaš i ostane ti - lepo zamotaš i odneseš, ili kad kupiš dve čokoladice, jednu staviš u tu kutiju. Ali Čistoća bi brzo makla takve stvari. Možda bi se eventualno mogla profurati neka mesta – pekare ili kafići, koje bi bile otvorene za takvu inicijativu, pa da se zna da se kod njih može ostaviti sa strane nešto za te ljude. Danas sam odlučila, podstaknuta jednom sličnom akcijom, ne čekati više i razmišljati o idealnom rešenju, nego ostaviti malu vrećicu s nešto hrane zakačenu sa strane kontejnera. Možda će da je uzmei neko kome ta hrana nije zbilja potrebna, možda će neko tek tako da je skloni, ali ja ću verovati da je pronašao neko kome je barem malo ulepšala dan. Pa eto, ako svi napravimo takve stvari s vremena na vreme, svima će nam biti lepše! Ovako te osobe, koje se često osećaju poniženo i nedostojanstveno, mogu bez ičijih pogleda uzeti hranu. Nije sramota", navela je jedna studentkinja koja je pokrenula akciju, a želela je da ostane anonimna.

(Izvor: cafe.ba, index.hr)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.