Konsultacije kod Dačića: 20 političara iz 16 partija o ponudi Brisela

Delegaciju RS, u kojoj će biti predsednica vlade Željka Cvijanović i predsednik Narodne skupštine Igor Radojčić, prevodiće predsednik Milorad Dodik. Sastanku Dačića i šefova poslaničkih grupa prisustvovaće i potpredsednica vlade za evropske integracije Suzana Grubješić.

Nešto pre 9.30 sati u Nemanjinu 11 stigao je presednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović i šef poslaničke grupe SNS Veroljub Arsić, a za njima i predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun, predsednik Jednistvene Srbije Dragan Marković Palma, šef poslaničke grupe SPS-a Branko Ružić i šef poslaničke grupe Nove Srbije Miroslav Markićević.

Najavljeno je da bi tom sastanku trebalo da prisustvuju i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, zamenik predsednika SPS Žarko Obradović, predsednik Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić, predsednik Nove Srbije Velimir Ilić, predsednik PUPS-a Jovan Krkobabić, predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić i predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin.

Posle toga, premijer će se sastati u 10.30 sati sa predsednikom DS Draganom Đilasom i predsednikom poslaničke grupe DS Borislavom Stefanovićem.

Za 11.15 sati predviđen je sastanak sa predsednikom LDP-a Čedomirom Jovanovićem i njegovim zamenikom Nenadom Milićem, a za 11.45 sati sa predsednikom Demokratske stranke Srbije Vojislavom Koštunicom i savetnikom Aleksandrom Nikitovićem.

U 12.30 sati premijer će se sastati sa predsednikom poslaničke grupe Zajedno za Srbiju Dušanom Petrovićem, a u 13 sati sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanom Pastorom i predsednikom poslaničke grupe Savez vojvođanskih Mađara Balintom Pastorom.

U 13.30 sati Dačić će se sastati sa predsednikom Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadom Čankom i predsednikom poslaničke grupe Liga socijaldemokrata Vojvodine Bojanom Kostrešom.

Premijer će u 14 sati razgovarati sa predsednikom SPO Vukom Draškovićem i predsednikom poslaničke grupe SPO-DHSS Aleksandrom Jugovićem.

Posle ovih razgovora premijer će održati konferenciju za novinare.

EU je Beogradu i Prištini dala rok do utorka, 9. aprila, da se izjasne o ponudi koju je na sto srpskom i kosovskom pregovarčkom timu stavila visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Državni vrh je od prošle sedmice u stalnom zasedanju, a u petak je održan sastanak u Predsedništvu Srbije. Premijer je ranije toga dana na sednici Vlade Srbije ministre obavestio o ishodu poslednje briselske runde.

Kako je Tanjugu rečeno u Vladi Srbije u ponedeljak će najverovatnije biti održana vanredna sednica izvršne vlasti na kojoj bi se razmatrala ponuda Brisela.

Za ponedeljak je najavljena i sednica Predsedništva najuticajnije vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), a RTS je ranije javio da će nakon te sednice biti saopšten odgovor na briselsku ponudu.

Izvor: Tanjug via Blic

Pogledajte još